da-li-vase-dete-stalno-kuka

Da li vaše dete stalno kuka?

„Maaaamaaa, ne mogu ovo da pojedem! Ja ne volim grašaaak! Gde mi je ona sveskaaaa?! Što mi ne dozvoliš da ostanem malo dužeeee?! Ne moooguuuu! Zašto baš saaaad?!“ Iako imate visok stepen stpljenja, ovakvo kukanje bez razloga Vas stvarno izbacuje iz takta. Pre nego što odreagujete burno, naučite nekoliko tehnika koje mogu pomoći Vama i Vašem detetu.

Zapitajte se zašto dete to radi. Možda Vi ne reagujete na njegove zahteve i probleme, sve dok ne počne da razgovara na ovaj način. Iako dečiji problemi ponekad izgledaju smešno, obratite pažnju na njih. Ostavite sve što radite (kada ste kod kuće) i posvetite mu pažnju. Recite mu da ponovi svoj zahtev i posvetite mu svoje vreme.

Kada dete počne da kuka, prvo izbrojte do deset. Iako ste mu već hiljadu puta rekli da prestane, ono neće ovu ružnu naviku promeniti preko noći. Nemojte da pojačavate već stvorenu tenziju. Mirnim glasom recite: „Ništa ne razumem kada razgovaraš na taj način. Ukoliko bilo šta želiš, moraš pričati normalno.“ Sve dok dete ne izgovori svoj zahtev normalnim glasom, pravite se kao da ga ne čujete.

Deca mogu kukati na svim uzrastima. Ono nije rezervisano samo za mališane. Ukoliko im je to postala navika, opomenite ih. Na primer, ako je dete malo, upitajte ga: „Kako se lepo kaže?“ Ako imate malo starije dete, ukažite mu da je već veliko da razgovara na taj način. Sednite sa njim i upitajte ga kako ćete rešiti taj problem? Ono mora malo da uključi svoju glavicu i bude svesno grešaka koje pravi. Isto tako, mora biti i odgovorno za svoje postupke.

Nagradite ga kada počne lepo da razgovara. Mnogi roditelji reaguju samo na dečije greške. Tada ga kažnjavaju. A kada uradi nešto pozitivno, onda se to nekako podrazumeva. Detetu je potrebna Vaša podrška. Pohvalite ga čim počne da priča normalno. Udelite mu neki kompliment. Videćete da će takav način vaspitanja brže dovesti do povoljnih rezultata i promene.

Razgovarajte sa svojim partnerom. Razmislite da li ste imali bilo kakav propust, koji je mogao dovesti do ovakvog ponašanja Vašeg deteta. Često nismo svesni nekih pogrešnih metoda. Vaš partner Vas najbolje poznaje. Zapišite na papir, šta biste promenili u svom vaspitanju.

Na koji način Vi razgovarate sa drugima? Možda se često žalite, pa je dete poprimilo ovaj način govora. Ukoliko je tako, potrudite se da to više ne radite, a detetu dajte malo vremena da usvoji novi način.

Budite dosledni. Ukoliko želite da izbacite bilo koji način ponašanja kod deteta, morate adekvatno reagovati svaki put. To znači da ćete isto reagovati i kad ste kod kuće, i kad ste na ulici, i kad ste u gostima, bez obzira ko bude bio prisutan. Ukoliko dete primeti da u određenim situacijama ne reagujete na njegove greške, može lako početi sa manipulacijom.

Ukoliko dete koje kuka ima starijeg brata ili sestru, popričajte i sa njim. Da li ono tako reaguje, pa je manje dete to čulo od njega? Ukoliko starije normalno priča, ubedite mališana da se ugleda na starijeg brata ili sestru. Naravno, nemojte mu pridavati nikakve etikete, već mu lepo objasnite. Ne smete proizvesti rivalstvo među njima.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor