da-li-je-razvod-postao-normalna-stvar

Da li je razvod postao normalna stvar? I kako on utiče na decu?

Razvoda i loših brakova na sve strane… Na kojoj god strani se nalazili, imamo neko opravdanje. Odgovornost za sve pripisujemo drugome. Mi nismo krivi ni za šta. Ljudi koji se nalaze oko nas objašnjavaju sve genetikom, šta god da je u pitanju: „Znaš, takav je bio i njegov otac! Ni njena majka nije bila bolja!“

U redu, genetika utiče. Ali, ne možemo zanemariti sve ono što dete posmatra u svakodnevnom životu svojih roditelja. Ono primećuje i kad ne razgovarate i kad se popreko pogledate. Budite uvereni da dete primećuje Vaše svađe, visok ton ili uvrede na tuđi račun.

Ubeđeni smo da dobro vaspitavamo sopstvenu decu zato što im pričamo šta je dobro, a šta loše. Međutim, da li obraćamo pažnju kako se ponašamo prema svom partneru? To što joj kupite cvet za Dan žena, nije dovoljno. To što mu kupite dugo željeni poklon za rođendan, takođe nije dovoljno.

Postali smo društvo koje svet posmatra kroz materijalne stvari. Svi kažu: „Nemamo mi dovoljno novca za te stvari. Nemamo visoku platu.“ Od kad se ljubav meri platom? Da li ste Vi dobar suprug samo ukoliko ženi priuštite skupu večeru u najelitnijem restoranu? Ili je ljubav nešto što ćete pokazivati svakog dana malim stvarima?

Vaša deca trebaju da znaju koliko volite njihovog tatu ili njihovu mamu. Nema potrebe da se skrivate ukoliko želite da se poljubite ili zagrlite. Pokažite svojoj deci kako razmenjujete nežnost. S’vremena na vreme udelite kompliment.

Da, znam da se povremeno posvađate. To se nekad dogodi i ispred dece. Ukoliko u tom trenutku zaboravite na svoj ponos i ljutnju koju osećate prema svom partneru, obratite pažnju na decu. Videćete njihova ozbiljna lica, bez obzira koliko su mali. Oni shvataju da nešto ne valja. Možda još uvek ne razumeju uzrok Vaše svađe, ali znaju da je taj prek pogled i visok ton nešto što nikom ne prija. Dok Vas gledaju kako odlazite u drugu prostoriju ili lupate vrata za sobom, osećaju strah.

Niko ne traži od Vas da se pretvarate. Niti da ostajete u braku u kojem ste nesrećni. Deca će i to primetiti. Ali, ukoliko volite svog partnera, a svađe se dogode samo tu i tamo, vodite računa da tu ljubav i očuvate. Nijedan kvalitetan brak nije opstao sam od sebe. Obe strane su morale da ulože ogroman trud. Nekad je to bilo zaista teško.

Govorite svom partneru da ga volite. Neka Vaša deca znaju da se volite. Radite na sebi. Ukoliko ne znate kako da rešavate probleme, postoji hiljadu načina da se to nauči. Samo ako u startu ne odbacite tu mogućnost, pa kažete: „Šta ću?! Takav sam! Nisam ponosan na to, ali, eto…“

Budite svesni svojih mana! Radite na njima! Sigurno želite svojoj deci da obezbedite sve najbolje i najlepše. A to nećete postići markiranim patikama ili skupim telefonima! Koliko će Vaše dete biti sigurno i bezbedno, kako će doživljavati svet i ljude oko sebe, koje partnere će birati i kako će rešavati potencijalne probleme zavisi u mnogome i od Vas!

Recite svom partneru da ga volite. Recite svom detetu: „Jel ti znaš koliko ja volim tvoju mamu? Jel znaš da ste mi ti i tata sve na svetu? “ Pokušajte! Sigurno im nećete naškoditi ovakvim izjavama!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor