Da li ste opsednuti kontrolom?

Da li volite da je sve organizovano i uredno? Užasno Vas nervira kad nešto nije na svom mestu? Ukoliko se dogovorite da se nađete sa najboljom prijateljicom, a ona kasni nekoliko minuta, toliko ste besni da satima dolazite k’ sebi. Iritiraju Vas gramatičke greške u govoru drugih i stalno ih ispravljate? Volite da budete glavni u raspravama i da uvek, ali baš uvek isterate po svom? Mislite da niko neće uraditi određenu stvar tako dobro i uspešno kao Vi, bez obzira koliko ona bila mala i beznačajna? Strogi ste prema sebi i izuzetno samokritični? Ukoliko biste sebe opisali na ovaj način, verovatno ste opsednuti kontrolom. Možda ste to i Vi primetili, ali verovatnije je da svim ovim osobinama izluđujete bliske osobe oko sebe…

Iza ovakve vrste opsednutosti se krije izuzetno nisko samopouzdanje. Osoba nema poverenja u druge ljude, a priznaćete, to je veoma težak način života. Što je najgore, ova osoba nema poverenja ni u sebe. Ukoliko i najmanja sitnica ne teče po planu, gubi tlo pod nogama i misli da je sve propalo. Perfekcionista je u svakom pogledu te reči. Od sebe zahteva nemoguće i u većini slučajeva uspeva u tome. Sa druge strane, može povrediti osobe sa kojima je bliska. Što je veća doza opsednutosti, veće je i izbegavanje ovakve osobe. Bez obzira koliko opuštena situacija bila, neprijateljstvo i nervoza se mogu seći u vazduhu.

Sam uzrok ovog problema se može pronaći u detinjstvu. Roditelji osoba koje su opsednute kontrolom mogu biti prestrogi i uvek previše traže od svoje dece. Mešaju se u svaku poru njihovog života. Samostalnost se ne neguje, već gasi i na prvu bojažljivu pojavu. Ovo dete stalno pokušava da se dokaže, ali bez obzira na sve svoje poduhvate i uspehe, nikad nije dovoljno dobro ili uspešno. Zato, vodite računa kako se ponašate prema svojoj deci i koliko se Vaše osobine mogu „preneti“ na njih.

Ukoliko ste se prepoznali u prethodnim redovima, potražite savet stručnjaka. Važno je da uvidite problem, kako biste mogli da ga rešavate. Ako Vam neka bliska osoba ukaže na ovakvo ponašanje, nemojte odmah negodovati. Saslušajte šta ima da kaže. Razmislite da li se možda stvarno tako ponašate. Prihvatite činjenicu da ništa nije konačno i da se sve može menjati ukoliko Vi to stvarno želite.

Razmislite… Kada ste poslednji put uživali u trenutku? Kada ste uradili nešto sasvim spontano? Da li ste se iznervirali svaki put u saobraćaju? Da li Vas užasno nervira čekanje u redu? Kroz ovakve situacije prolaze svi ljudi. Ali, ne iznerviraju se svi podjednakom jačinom. Ima i onih koji odvrnu muziku, čitaju knjigu ili novine. Tenziju ublažavaju na način koji ih smiruje, jer ne žele većinu života da provedu nervirajući se zbog sitnica.

Započnite malim koracima. Izaberite jednu stvar koja Vas je nervirala. Pokušajte da ostanete smireni. Objasnite sebi kako ništa loše neće da se dogodi. Nagradite sebe kada postignete uspeh. Shvatite da ne može sve, u svakom trenutku da bude savršeno. Ukoliko to ne shvatite na vreme, život će Vam postati pravi pakao. Sve će Vam zavisiti od vremena, planova, satnice, datuma i kalendara. A verujte, život je mnogo više od toga.

Ukoliko ne uspete sami, potražite pomoć stručnjaka. Na taj način ćete bolje upoznati sebe, shvatiti zbog čega to radite i samim tim pre doći do rešenja problema. Uzmite život u svoje ruke, ali stvarno!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor