Koliko je vatromet strasti neophodan za jedan brak?

Ljubavna veza može početi ogromnom dozom strasti. Zaljubljeni ste. Jedva čekate da vidite svog partnera, razmenjujete poljupce, zagrljaje i uživate u idealnom seksu. Zvuči lepo, ali da li je to i dovoljno za sve ostalo što tek sledi?

Strast i privlačnost su deo svake veze. Kako bi Vaš brak bio kvalitetan, neophodno je da partneri budu kompatibilni i na ovom polju. Međutim, vatromet strasti nije nešto što možete očekivati svakog dana od svog partnera. Vrlo brzo se nađete u svakodnevnici koja ima svojih prepreka, problema, umora, nespavanja, posla, dece… I tada, obično, „vatromet strasti“ odlazi u drugi plan. To ne znači da se ona ugasila. Ali, umesto vatrometa ona će da tinja. I to ne sama od sebe. Morate se truditi i naći vremena za svog partnera, čak i onda kada to deluje nemoguće.

Osim strasti, važna je komunikacija. Sa svojim partnerom trebate razgovarati o svemu. Ukoliko Vam to ne ide, morate da se potrudite. Sve se može naučiti, ukoliko ste oboje posvećeni i trudite se. Nije dovoljan trud i rad samo jednog partnera.

Potrebna Vam je i određena doza zrelosti. Ona će Vas naučiti da ćete ponekad svoje potrebe i želje odložiti za sutrašnji dan. Partnerove ili dečije potrebe će Vam biti na prvom mestu. Ali, to ne znači da će to uvek biti tako. Isti tretman očekujte i od svog partnera. Biće mnogo situacija gde će on popustiti Vama. Učiniće onako kako Vi želite. Važno je da pronađete ravnotežu i imate ogromnu dozu razumevanja.

Imaćete strpljenja za mnoge njegove mane. Ali, isto tako, on će imati razumevanja za Vaše. Svako od Vas će imati neki loš dan kada neće biti raspoložen i tada razumevanje, strpljenje i tolerancija vode glavnu reč.

Glavni problem je kada bilo ko od partnera pomisli da će sve ovo ići kao podmazano. Uvek i u svakom trenutku. To nije tačno. Da, kvalitetni brakovi većinu perioda provedu u sreći i zadovoljstvu. Ali, svaki brak ima svojih prepreka i perioda kada ima padova. Razlika je u tome što kvalitetni brakovi pronađu rešenje, dok nekvalitetni ostaju zarobljeni u lošem periodu. To rešenje je različito za svaki bračni par i zavisi od zajedničke želje, truda i sprovođenja reči u delo.

Ali, ne zaboravite sledeće: bez obzira koliko Vam je teška svakodnevnica koja opterećuje, morate pronaći vremena za svog partnera. Morate se potruditi. Morate održavati sva ta pozitivna osećanja i strast koju osećate jedno prema drugom. Nema odmora. Ukoliko se previše opustite, sve može otići u nepovrat. Pre nego što trepnete, mogu proći i godine kada ste poslednji put iznenadili partnera, učinili nešto nesvakidašnje, potrudili se isto onako kao što ste to činili na početku veze.

Zato, ne očekujte vatromet na svakom bračnom polju. Zaljubljenost vremenom prelazi u neki drugi oblik. Često je to oblik koji je još kvalitetniji i ispunjavajući. Čine ga mnoge lepe stvari. Ulažite u svoj brak i partnera. Delite sve jedno sa drugim. I nikad nemojte prestati da se trudite.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor