Da li vaše dete prevrće očima?

Možda ću delovati kao staromodan roditelj, ali današnjoj deci se daje previše slobode. Moramo da razumemo njihove probleme u školi, konflikte sa vršnjacima, potrebom da što pre odrastu i stvari rade samostalno. Teška je ekonomska situacija i nemaju baš sve što požele. Sve je to u redu. I mi smo imali takvih problema kada smo bili mlađi. Ali, ti problemi ni u kom slučaju nisu uključivali nepoštovanje roditelja ili bilo koje starije osobe.

Kada dete napuni tri godine, tvrdoglavost je osobina koja dolazi do izražaja. Često će Vam reći: „Neću!“ Iako svaki roditelj pribegava nekom svom kreativnom načinu za prevazilaženje ovog problema, ipak ga ne treba ignorisati i misliti kako će ova faza proći sama od sebe.

Objasnite detetu da može iskazati svoje mišljenje, ali to ne sme raditi na bezobrazan ili neprimeren način. Dajte mu do znanja da ćete svaki problem rešavati zajedno, ali u situacijama kada Vam se mišljenja sukobljavaju (što je veoma često), nema potrebe za nepoštovanjem ili neprihvatanjem svog sagovornika.

Mnogi roditelji su iskusili dečije vikanje ili bacanje po podu supermarketa. Da li će se to ponašanje ponavljati ili ne zavisi od samog deteta, ali ponajviše od stava koji ste Vi zauzeli. Ukoliko je dobilo ono što je želelo samo da Vas ne bi sramotilo u tako velikoj gužvi, budite uvereni da ste pogrešili. Umesto toga, izađite napolje i recite da ga više nećete voditi u kupovinu sa Vama sve dok ne nauči da se ponaša kako treba.

Ukoliko krene da Vam se suprotstavlja u nekom drugom zahtevu, biva bezobrazno ili prevrće očima, objasnite mu da je to jako ružno ponašanje. Recite mu da ste ljuti i da se nećete igrati, niti razgovarati sa njim sve dok ne počne lepo i učtivo da se ponaša. Nemojte samo pretiti ovim ponašanjem. Pokažite detetu da ste i te kako ozbiljni. Izađite iz prostorije i pustite ga da razmisli. U većini slučajeva će doći posle nekoliko trenutaka i shvatiti da takvim ponašanjem neće ništa dobiti.

Idite utvrđenim redosledom. Uvek se potrudite da detetu prvo lepo objasnite kako ne treba da se ponaša i koji je adekvatan način da svoje emocije i mišljenje ipak izrazi. Ukoliko nastavi sa svojim ružnim ponašanjem, pronađite kaznu na koju će najbolje reagovati. Ona je različita za različite uzraste. Isto tako, može se desiti da kod jednog deteta upali, a kod deteta istog uzrasta ne upali. Mnogo faktora utiče na ovu situaciju.

Vodite računa da ne budete jedan od onih roditelja koji će neposlušnost samo ignorisati i misliti da će proći samo od sebe, jer u mnogim slučajevima ne bude tako. Na neposlušnost koja započinje oko treće godine, vezaće se i druge neprimerene osobine, a Vaše dete će pomisliti d je to u redu. Zbog toga će početi neprimereno da se ponaša i prema vaspitačici, učiteljici, vršnjacima… Neće mu svi tolerisati takvo ponašanje. Zbog toga će postati neko ko će se izbegavati, isključivati iz igre i zaobilaziti, a to svakako ne želite za svoje dete.

Zato, odreagujte! Nemojte zatvarati oči pred problemom! Nemojte biti slabi, jer će Vas dete uskoro nadjačati i postaće onakvo kakvo niste želeli. Pokažite mu kako sme, a kako ne sme! Naučite ga da Vas poštuje. Dečija prava su i te kako važna i moramo voditi računa o njima, ali ni u kom slučaju ne smemo zaboraviti njihovu odgovornost i obaveze. Zato, ne dozvolite da na bilo koji zahtev Vaše dete odreaguje tako što će „prevrnuti“ očima ili pokazati bilo koji drugi vid nepoštovanja.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor