Nemojte biti roditelj – zlopamtilo!

Priznaćete: deca su nas u mnogim situacijama dovodila do ludila. Ponekad smo bili ljuti, nervozni, tužni, bespomoćni… Nismo znali šta više da uradimo, kako bismo od njih napravili dobre ljude. Isprobali smo sve. Ponekad je uspevalo, ponekad nije. Pre nego što Vam se kosa podigne na glavi, smirite se i setite da su deca samo deca.

Da. Pravila su greške. Prave ih i danas. A praviće ih i kao odrasli ljudi. Vi to ne možete sprečiti. I Vi pogrešite. Nekoliko puta na dan. Možda ste toga svesni, a možda i niste. Vi ste roditelj. Vaš zadatak je da ne odustajete i započinjete iznova iz dana u dan. Možda ste im baš juče pričali koliko je važno prati ruke pre jela. A danas – sve po starom. Opet zaboravljaju. Možda su Vam sinoć, pre spavanja, obećali da više nikad neće udariti svog brata. A, evo ih… Danas se opet ponašaju kao najveći neprijatelji, iako se vole najviše na svetu. Roditeljstvo je težak posao. Pomislite da ste uspeli, kad ono – nova prepreka i novi problem!

Vaš zadatak je da ih učite, obrazujete, vaspitavate… To nije lako. Ponekad će učiti iz sopstvenih grešaka, ponekad iz tuđih. Vi ćete im biti najveći uzor. Barem dok su mali. Budite svesni toga. Setite se da ste i Vi jednom bili dete i da niste znali sve ono što znate danas. Zato, imajte strpljenja za svoju decu.

Kada pogreše – prihvatite to. Pokažite im ponovo. Pronađite novi način. Nemojte ih samo kritikovati. Deca trebaju da uče iz svojih grešaka. Ali, Vi ih ne trebate stalno podsećati na propuste i mane. U nekom stadijuma besa, sigurno ste rekli: „Kako ne znaš?! Juče sam ti lepo objasnila! Zašto ti treba toliko vremena?!To moraš bolje i brže!“

Vi ste detetu najveća podrška! Ne trebate ih stalno podsećati na njihove greške, propuste i mane! Nemojte isticati ono što ne valja! Na taj način ćete im samo srozati samopoštovanje. Istaknite ono što je dobro. Dobre strane trebaju dovesti do maksimuma, a na lošim poraditi i vežbati. I treba im Vaša podrška u tome. A to nećete biti ukoliko ste zlopamtilo koje samo priča o njihovim prethodnim promašajima.

Zapamtite: ukoliko ste zlopamtilo kada se radi o Vašem detetu, brzo ćete stići do stadijuma kada će se izgubiti bliskost. Da li biste se Vi poveravali osobi koja deluje kao da nema poverenja u Vas? Da li biste Vi sve prepričavali osobi koja ima uvek šta loše da kaže na svaki napravljen korak?

Ukoliko mislite da ćete ih takvim stavom pripremiti za život, grešite. Trebate biti iskreni i razgovarati o svemu, koliko god dobro ili loše bilo. Ali, za sve postoji pravilan način. Postoji ogromna razlika u visokom tonu punom kritike i neodobravanja i tonu punom podrške koje govori detetu: „Ne brini, naučićemo zajedno. Moramo samo puno vežbati.“

Vaše dete nije samo projekat koji morate dovesti do maksimuma. Ono ima svoja osećanja i bez obzira koliko puta Vas iznervira ili povredi, shvatite da i Vi možete povrediti njega. A ono nema toliko kapaciteta i iskustva kao Vi, pa da se sa tim tako lako izbori.

Nemojte biti zlopamtilo. Dete će svakako nailaziti na taj soj ljudi. Nemojte to biti Vi. Skupite snage i idite dalje. Sutra je novi dan i Vaše dete će Vam milion puta izmamiti osmeh. Nemojte dozvoliti da njegova nezrelost pokvari taj odnos. Imajte strpljenja i naučite ga svemu što mislite da je važno.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor