koliko-je-vazna-skola-za-trudnice

Koliko je važna škola za trudnice?

Ukoliko čekate prvo dete sve Vam je nepoznato. Ne znate šta da očekujete u trudnoći, brinete se sve dok ne obavite preglede, plašite se porođaja i bolova koji ga prate… Kasnije, kad se porodite nemate pojma kako da dojite, na šta sve trebate da obratite pažnju, na koje preglede trebate otići, kako da držite bebu dok je kupate, koliko će Vam spavati, itd.

Sve ove nedoumice izazivaju ogroman strah i nesigurnost budućih majki. Kada ova dva faktora udružite sa hormonima, možete dobiti opasnu kombinaciju. Imate milion pitanja na koja Vam svi daju drugačije odgovore. Ne znate koga da poslušate, a Vi ste prestravljeni. Pitate se da li ste spremni na ovu ogromnu promenu i samu ulogu majke…

U školi za trudnice imate stručan tim koji će Vas, barem teorijski, upoznati sa svim onim što Vas čeka. Naučićete mnogo o različitim fazama porođaja i umanjićete svoj strah, jer Vam ništa neće biti nepoznato. Zbog toga postajete sigurniji i psihički pripremljeniji.

Mnogo je manje panike kada se znate koliko dugo traju kontrakcije, kako da ih merite, kada da krenete u porodilište, šta da radite kada i ako Vam pukne vodenjak… Upoznaće Vas i sa svim pregledima i pripremama koje se rade u samom porodilištu. Možda nešto od toga nije prijatno, ali je svakako lakše kada znate sve faze kroz koje morate da prođete. Na taj način se panika svodi na minimum, a od posebne je važnosti da ne gubite snagu i energiju na nekorisne stvari.

Naučićete mnogo i o tehnikama relaksacije i disanja. One će Vam pomoći da se opustite (barem onoliko koliko je moguće u tom trenutku) i skoncentrišete samo na ono što je zaista važno. Uputiće Vas u tim koji će raditi sa Vama u porođajnoj sali, na šta treba da obratite pažnju i koga da slušate.

Nemojte se ustručavati da pitate bilo šta što Vas zanima. Bolje da dobijete odgovor na vreme, jer kad krene porođaj, obuzeće Vas panika i staće Vam mozak. Isto tako, škola za trudnice uključuje i tate. Oni će Vam biti prvi pri ruci i važno je da nauče korake koje mogu da isprate sa Vama i na koje sve načine mogu da Vam pruže podršku i umanje bolove.

U školi za trudnice ćete se upoznati i sa tehnikama dojenja, kada Vam nadolazi mleko, šta da radite ukoliko se pojave bilo kakve prepreke ili problemi… Radi se u grupi, tako da ćete shvatiti da niste jedine koje imaju strah. Zapravo, ima ih svaka trudnica. Na taj način ćete podržati jedna drugu. Čak i ako se ne porađate prvi put, mnogo toga se zaboravi. Biće Vam lakše ukoliko se podsetite.

Naučićete mnogo i o tome koje su Vam zakonske obaveze u smislu prijavljivanja deteta, dokumentacije, institucije u koje trebate otići… Saznaćete koje su Vam neophodne stvari koje morate poneti u porodilište, šta sve da obezbedite za prve dane nakon povratka kući.

Časovi imaju interaktivnu formu. Sve ćete naučiti putem predavanja, edukativnih materijala i diskusije. Slobodni ste da postavite bilo koje pitanje, pa čak i ono za koje mislite da je glupo. Informišite se na vreme. Škole za trudnice se obično održavaju u domovima zdravlja, ali ih organizuju i različite organizacije. Kreće se u 28. nedelji trudnoće, ali se morate prijaviti mnogo pre toga. Iskoristite svoje pravo na znanje.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor