naucite-dete-da-ceni-drugarstvo

Naučite dete da ceni drugarstvo!

 

Kada vidite kako se Vaše dete od dve godine igra samo u prisustvu druge dece, možda ćete se uplašiti i pomisliti: „Vidi kako je povučeno. Ne želi da se igra sa drugima. Ne zanimaju ga druga deca. “ Međutim, u ovom uzrastu dete još uvek nije zainteresovano za saradnju.  Ali, već na uzrastu od tri i četiri godine ćete primetiti ogromnu razliku. Ono će već imati najboljeg druga ili drugaricu iz vrtića ili komšiluka. I nećete moći da ih odvojite od njih.

Mnoge veštine koje Vaše dete poseduje će zavisiti od njegovih želja, interesovanja i motivacije. Međutim, u mlađim danima dete, ipak,  najviše vremena provodi sa svojom porodicom. Zato, razmislite kakvi ste u socijalnim odnosima. Dete će mnogo toga naučiti od Vas, između ostalog i odnos prema svojim drugarima.

Pomozite detetu da neguje raznovrsna interesovanja. Ukoliko vidite da ga nešto zanima, pohvalite ga i pronađite uslove da se time bavi kroz igru. Zaboravite na nered u kući i pustite dete da bude kreativno. Putem sličnih interesovanja deca se upoznaju i druže, razmenjuju iskustva, uče o novim stvarima…

Naučite dete da pomaže drugima tako što ćete i Vi to sami činiti. Igrajte različite igre u kojima ćete ga učiti o postojanju različitih emocija, podršci i saradnji. Nastojte da negujete dobre odnose unutar porodice, jer je to onaj stub sigurnosti koji je neophodan za pravilan dečiji razvoj i visoko samopouzdanje. Naučite dete da se raduje tuđem uspehu.

Da li mnogo ogovarate? Svako od nas može s’vremena na vreme prokomentarisati tuđe postupke. Međutim, pre nego što bilo šta kažete, razmislite kako biste se Vi osećali u tuđim cipelama. Ne zaboravite da dete najviše čuje baš ono što ne bi trebalo. Ukoliko imate naviku ogovaranja, budite sigurni da ćete je preneti svom detetu. A to baš i nije drugarski, zar ne? Umesto toga, učite dete da otvoreno iznosi svoje mišljenje.

Deljenje. Pravi prijatelj rado razmenjuje svoje igračke, ali i osećanja i iskustva. Naučite dete različitim pravilima. Pričajte mu koliko je važno deliti sa drugarima, braćom i sestrama. Dete će ovo najbolje naučiti u porodici sa dvoje ili više dece, kada pojam deljenja nije samo teorijski, već se primenjuje i u praksi. Međutim, isti učinak će imati i kolektiv (vrtić, škola), gde deca shvataju da nisu jedina i da moraju sačekati svoj red.

Negujte komunikaciju u svakom pogledu. Veoma je važno na koji način razgovarate sa svojom decom, kako im prenosite svoja osećanja, ali i zahteve i kritike. Isto tako, važno je i kako razgovarate sa drugim članovima svoje porodice, naročito sa svojim partnerom. Vi ste uzori prema kojem se deca ravnaju  i važno je da naučite da sve probleme rešavate na pravi način. Svađe i rasprave su svuda prisutne, ali je veoma važan način njihovog završetka. Poštujte ljude oko sebe, kako bi to činilo i Vaše dete.

Družite se. Zovite prijatelje da dođu kod Vas, kad god ste u prilici i imate slobodnog vremena. Idite u goste i vodite decu sa sobom. Najlakše je dati dete baki i deki na čuvanje, kako biste Vi odmorili. To je naravno dopušteno s’vremena na vreme, ali gledajte da nađete načina i za zajednička prijateljska druženja sa decom i prijateljima.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor