da-li-u-braku-ima-prostora-za-tajne

Da li u braku ima prostora za tajne?

Verujem da će odgovori na ovo pitanje biti različiti i da ima mesta za svakojaka tumačenja i pristupe. Mnogi će reći: „Zavisi šta je u pitanju. Možda ima prostora za bele laži ili male tajne koje ne mogu uticati na bračni odnos.“ Istina je da mnogo zavisi od toga kakve smo ličnosti i šta očekujemo od braka i svog partnera.

U većini slučajeva, zaista nema prostora za tajne. Nekad čak i one bezazlene mogu proizvesti nejasnu situaciju koja će kod partnera probuditi sumnju ili nepoverenje. A ove „pojave“ su kao mali crvi koji će vremenom sve više i više ugrožavati Vaš odnos.

Sve velike odluke se moraju donositi zajedničkim snagama. Trebate se dogovarati oko svega i Vašeg partnera uputiti u svoje planove i želje. Na primer, želite da promenite posao i otputujete u drugu državu. Sigurno da nećete odlučiti sami, pogotovo ako imate  decu. Zajedno sa partnerom ćete staviti sve pozitivne i negativne strane na papir i zajedno doneti odluku.

Tajne postoje onda kada nam je neprijatno da ih saopštimo drugoj strani. Mislimo da ih partner neće prihvatiti, da će nas posmatrati drugim očima ili da ih zajedno ne možemo sprovesti. U početku je možda tako zaista lakše, koja god situacija bila. Međutim, razmislite. Kako biste se Vi osećali kada biste znali da partner nešto skriva od Vas? Da li bi Vam obrnuta situacija bila toliko bezazlena i mala? Da li biste bili povređeni i ljuti? Ako ne znate šta da radite, uvek pođite od sebe. Stavite se u tuđu kožu i zamislite kako bi Vam bilo da neko taji nešto od Vas.

Možda postoje male tajne koje ne mogu poljuljati brak. Na primer, spremate orman. Vaš partner ne bi ništa bacio i sakuplja čak i ono što više nikad neće nositi. Vi odlučite da sve to bacite. Kada Vas pita za neku majicu, pravite se da nemate pojma gde je. Vaš partner će možda znati da ste je bacili, ali Vam ništa neće reći. To će mu čak biti i simpatično. Međutim, možda ta majica ima neku emotivnu vrednost za njega, pa mu je i te kako stalo do nje. I od, naizgled, beznačajne sitnice nastaje rasprava ogromnih razmera. Partner Vas optužuje: „Tebi nije stalo do mene! Da me poznaješ, nikad to ne bi učinila!“

Zaista ne znate kako će Vaš partner reagovati na tajne koje skrivate od njega. Ni Vama ne bi bilo svejedno. Zbog toga, potrudite se da sa partnerom delite baš sve. To je jedini način da sačuvate kvalitetan brak i otvorenu komunikaciju. Zar nije prijatnije kada sa svojim partnerom možete o svemu da razgovarate? Zar nije najlepše kada Vam on nije samo bračni partner, već i najbolji prijatelj? Gradite takav odnos od samog početka. Postoje situacije koje se ne mogu lako saopštiti, ali to ne znači da ih trebate kriti. Ne zaboravite da je to Vaš partner, osoba koja je oduvek bila tu za Vas, čak i onda kada je bilo teško.

Ukoliko primetite da Vam partner ne priča baš sve, porazgovarajte o uzroku. Možda očekujete od njega da bude savršen, pa Vam on ne saopštava svoje padove i neuspehe. Možda ste osoba koja je opterećena kontrolom i želite sve da bude po Vašem. Ukoliko u braku ima tajni, uzrok ne treba uvek tražiti samo u jednoj osobi.

Postoje i partneri koji nemaju ovakav stav. Oboje smatraju da svako treba imati svoje tajne. I njih dvoje „savršeno“ funkcionišu. Niko od partnera ne želi da se meša u određene aspekte života ovog drugog. U pitanju je Vaš izbor i Vaša odluka. Ukoliko Vam tako odgovara, samo napred.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor