koliko-vas-stid-ometa

Koliko Vas stid ometa u svakodnevnom životu?

Osećanje stida se javlja kao posledica kršenja određenih normi, pravila i vrednosti. Možda smo ponosni na brak naših roditelja, pa se stidimo ukoliko se mi sami razvedemo. Smatramo da nismo postigli onaj ideal kojem težimo. Godinama su nas učili određenim patrijarhalnim vrednostima. U zrelim godinama, ipak, imamo drugačiji i moderniji stav koji se kosi sa onim koji su godinama tkali u nas. Ili se možemo suprotstaviti određenim religijskim uticajima… Sve ovo može izazvati stid na koji nismo baš ponosni.

Stid mogu izazvati i neke svakodnevne situacije: neprijatno nam je da prvi započnemo razgovor sa nepoznatom osobom, pitamo ono što nas zanima, tražimo ono što je naše…  Sramota nas je što smo ispali glupi, neinformisani, nekompetentni, neupućeni… Svi ovi primeri proističu iz jednog lepog i kulturnog vaspitanja kojem smo bili izloženi. Zato, razmislite koliko Vas stid ometa u svakodnevnom životu i uradite nešto po tom pitanju. U suprotnom, propustićete idealne prilike, nove ljude i nove situacije.

Imajte svoj stav. Ukoliko ga čvrsto izgradite, ne sumnjate u njega i smatrate da je on najbolji za Vas u ovom trenutku, nećete popustiti pred pritiscima sredine kao što je naša. Ljudi imaju mnogo predrasuda. Ne dopustite da Vas tuđe mišljenje ometa u postizanju bilo kog uspeha, cilja ili ideala.

Uvek radite na svom samopouzdanju. Možete biti i doktor nauka, ali Vam je život znatno otežan ukoliko imate nisko samopouzdanje. Sumnjate u svaki svoj potez, treba Vam vetar u leđa, dvoumite se oko svake teške odluke, ne volite da rizikujete. Jednostavno, ne mrdate iz svoje zone komfora, a to Vas uskraćuje za mnoge nove i lepe situacije.

Situacije koje u Vama izazivaju stid posmatrajte iz drugog ugla. Ako svaku prepreku posmatrate kao tešku i nedostižnu, nećete se pomeriti. Postavite sebi određeni cilj i igrajte se. Pričajte sa ljudima. Vežbajte baš one socijalne situacije koje ste nekad izbegavali. Budite ponosni na sebe zbog toga. Nagradite se nekom sitnicom.

Prihvatite sebe onakvim kakvi jeste. Nemojte večito pokušavati da udovoljite drugima. Za promenu, udovoljite sebi. Ako niste zadovoljni svojim uspehom, poradite na tome. Razmislite šta ste oduvek želeli. Krenite u ostvarivanje. Za početak, to će biti raspitivanje o određenom kursu jezika ili zanata. I već ste se pokrenuli. Ukoliko uvidite da ste nečim što je deo Vas već duže vremena nezadovoljni, promenite to. Obratite se psihoterapeutu za pomoć, ukoliko je to nešto veliko ili teško. Budite uporni i rezultati ne mogu izostati.

Izbegavajte ljude u čijem prisustvu se osećate loše. Možda imate komšinicu sa kojom svako jutro pijete kafu. Ona se stalno žali i negativna je. A Vi je slušate iz čiste pristojnosti. Ne morate to da radite! Zar ne bi bilo bolje da ugodite sebi? Budite u društvu koje Vam prija ili budite sami. I samoća zna da opusti i napuni baterije.

Budite sami krojač svoje sreće. Možda Vam to u ovoj zemlji deluje teško. Naravno da neke stvari nije lako preko noći promeniti. Ali, radite na tome. Menjajte sve ono što Vam ne prija. Pokidajte društvene norme u kojima se ne osećate dobro i zbog kojih osećate stid- koje god one bile.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor