da-li-imate-svoju-srodnu-dusu

Da li imate svoju „srodnu dušu“?

Da li smatrate da postoji samo jedna osoba koja je čitavog svog života čekala samo na Vas? Ona Vam odgovara u svakom pogledu, besprekorno Vas razume i pruža podršku, sa njom se nikada nećete posvađati jer je Vaša druga polovina? Kompatibilni ste na svim poljima. Prosto se savršen spoj. A kada je pronađete, već nakon prve razmenjene rečenice znate da je ona ta? Da li uopšte verujete u pojam srodnih duša?

Mnogi se razočaraju verujući u ovaj pojam. Od partnera sa kojim su očekuju čuda koja se dešavaju samo u bajkama. A kada realnost prevlada i počnu problemi, one počinju da pate. Ne snalaze se i kao da su nemoćne da reše problem ili bilo koju veću prepreku u vezi, jer veruju da će njihova ljubav pobediti sve.

Istina i realnost su malo drugačiji. Bajke ne postoje. Srodne duše takođe. Ali, postoje osobe koje dele slične vrednosti, razmišljanja, planove, želje, interesovanja… Uz sve to, međusobno se i privlače. Ukoliko njihova ljubav potraje – nije rezultat delovanja nekih kosmičkih sila, već rezultat truda, razumevanja, podrške, bliskosti, tolerancije, opraštanja…

Ukoliko ne verujete, porazgovarajte sa parovima koji su i po dvadeset, trideset godina u braku. Pitajte ih da li su se složile u vezi svake situacije ili prepreke koja im se našla na putu. Ili su imali različitih faza, a neke od njih su bile izuzetno teške…U pojedinim trenucima partner ih je nervirao do besvesti. Ali, radom i razgovorom uspele su da reše sve što je dovodilo do pojave bilo kakvih negativnih emocija.

Saznaćete da i posle toliko godina braka povremeno dolaze u situaciju koju moraju rešavati svim postojećim snagama. S’vremena na vreme se ne slože, ne podrže onog drugog, posvađaju, povrede jedno drugom osećanja… Međutim, smatraju da su njihov brak i ljubav koju osećaju jedno prema drugomvredni truda, te ulažu sve svoje veštine komunikacije i uspevaju zajedno da prebrode prepreku.

Ne verujte u čuda. Može se desiti da se jako opečete dok na osnovu iskustva saznajete istinu. Kada naiđete na problem, stanite i razmislite. Rešenje postoji. Sve dok smatrate da je Vaša veza vredna truda – trudite se. Sve dok ste oboje u njoj srećni i ušuškani, nemojte odustajati.

Samo Vaša želja za savršenstvom i bajkovitim životom neće biti dovoljna. Tajna je u otvorenoj i pravilnoj komunikaciji. Tajna je u trudu koji ulažete iz dana u dan. Tajna je u vremenu koje provodite jedno sa drugim i sitnicama koje činite za svog partnera. Čak i posle mnogo godina, može se desiti da upoznate stranu koju niste imali prilike da upoznate, jer se zajedno razvijate i menjate sa partnerom.

Pojam srodnih duša je lepa priča. Kao i mnoge bajke koje smo čitali kao deca. Ali, pazite da ne upadnete u problem gajeći iluzije i uverenja koja ne postoje. U tom slučaju, nikada nećete spoznati adekvatnog partnera. Svojim iracionalnim uverenjima možete uništiti nešto što je bilo skoro pa savršeno. Nemojte to sebi dozvoliti.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor