nemoj-da-places

Nemoj da plačeš!

Priznajte, ni sami ne znate koliko puta ste izgovorili ovu rečenicu svom detetu. To je, prosto, jedan od naših načina kojim umirujemo dete. Ali, sigurno ne znate da šaljete pogrešnu poruku. Kada Vaše dete sledeći put zaplače iz ko zna kog razloga, nemojte izgovarati ove rečenice: „ Nemoj plakati! Nisi valjda mala beba! Ti si već veliki dečak, a oni ne plaču! Nemoj biti tužan/tužna!“

Da li je Vama iko uspeo da zabrani neko osećanje? Da li ste se osećali bolje kada ste bili razočarani i tužni, a bliska osoba Vam je rekla da to ne budete? Bez obzira šta je izazvalo emocije Vašeg deteta, Vi ih ne možete poništiti. Poznato je da deca burno izražavau svoje emocije, ali su one kratkotrajne. Kada se dete saplete i padne, veoma lako ćete ga smiriti tako što ćete im pažnju preusmeriti na nešto drugo.

Uzrok dečijeg plakanja može biti različit. Ono može pasti i povrediti se, neko mu može uzeti igračku, ne može da postigne ono što želi pa plane i iznervira se… Ali, što je dete starije, ono sve više shvata relacije, tako da mu veoma rano možete povrediti osećanja. Mi mislimo da to nije ništa strašno, ali ne zaboravite da Vašem detetu jeste.

Umesto što ćete braniti detetu da plače i time napraviti ozbiljnu grešku, jer negirate njegova osećanja, porazgovarajte sa njim o tome šta oseća. Pitajte ga zbog čega plače (iako je to možda očigledno). Navedite mu svoj primer iz detinjstva. Ispričajte mu da ste se i Vi plašili mraka kada ste bili mali. Ali, onda ste zagrlili Vašu omiljenu igračku i umirili se. To je bio Vaš način da se izborite sa strahom. U zavisnosti od uzrasta deteta, budite kreativni u objašnjavanju. Iskoristite poučne priče, bajke i basne.

Iskoristite svakodnevne situacije da mu pokažete da se svako od nas nosi sa nekim preprekama koje izazivaju negativna osećanja. Ali, umesto da plačete, Vi razmislite i pronađete rešenje. Ili isprobavate nekoliko, sve dok ne uspete da rešite problem. Dete mora da shvati da je sasvim u redu izražavati osećanja. Ne sme ih potiskivati. Na taj način može stvoriti ozbiljne fizičke i psihičke tegobe i bolesti.

Budite uporni. Nemojte očekivati da će dete ovo naučiti preko noći. Ali, ukoliko obavite zadatak kako treba, Vaše dete će naučiti da izražava svoje emocije na društveno prihvatljiv način. Što je starije i zrelije, ovo će mu lakše ići od ruke.

Zato, ne budite suviše strogi. Ako je Vaše dete nevaljalo, pa ste ga kaznili na određeni način, pustite ga da isplače svoje. Nemojte mu braniti suze. Ono mora ispoljiti svoje nezadovoljstvo. Ni Vi niste srećni kada Vas neko ometa u ciljevima.

Ne zaboravite najvažniju stvar: dete ne može da zna sve ono što znate Vi. Morate ga naučiti svemu tome. Umesto što ćete mu braniti određeno ponašanje, pokažite mu kako se pravilno treba ponašati. Sama kazna nije dovoljna. Dajte mu način. Objasnite kako. Tek kada to budete ponavljali dovoljan broj puta, možete očekivati promenu.

Prihvatite ličnost svog deteta i budite spremni da će ono mnoge stvari raditi drugačije od Vas. Usmerite ga, umesto što ćete ga prekoriti. I nikako mu nemojte zabranjivati suze. Vremenom će naučiti da sve negativne emocije izražava na drugačiji način. Pa čak i kad ih izrazi suzama, nije smak sveta. Kao da Vi nikad niste zaplakali od kako ste porasli.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor