flertujete-sa-drugima-iako-ste-u-braku

Flertujete li sa drugima iako ste u braku?

Ponekad je flert isključivo zabava. Poigravate se sa rečima, načinom na koji nešto izgovarate ili osmehom. Sve dok iza toga ne postoje nikakve skrivene namere i jednostavno Vam je potrebno da se osetite poželjnim, flert ne mora biti opasan, iako ste u vezi ili braku.

Mnogi koriste flert u svom poslu. Na taj način budu dopadljivi svojim poslovnim partnerima ili je to jedna od taktika prodaje. Sve dok postoji granica umerenosti i dobrog stila, ne narušavate pravila igre. Međutim, ukoliko pređete dozvoljenu granicu, možete napraviti više štete nego koristi.

Isto tako, flert može biti i oblik šale. Ukoliko ste poprilično društveni i volite da budete duhoviti, možete kroz šalu flertovati i sa svojim prijateljima. Ovaj način flerta je, takođe, bezopasan. Vaš partner to prihvata na isti način kao i Vi i nema prostora nesigurnosti ili ljubomori.

Međutim, flert u pojedinim slučajevima može biti preteran i bez ukusa. U tim slučajevima, ljudi mogu koristiti i dodirivanje tuđe ruke, ramena ili kose. Sam sagovornik i okolina ovo mogu protumačiti na različite načine. Vodite računa o tome. Ovakav način flerta može zasmetati i Vašem partneru. Pazite da ne pređete granicu. Ukoliko ne znate šta je dozvoljeno, a šta ne, probajte da se stavite na mesto svog partnera. Razmislite koja bi Vaša granica bila u tom slučaju…

Vodite računa da i druga strana Vaše bezopasno flertovanje ne protumači pogrešno. Mnogo toga zavisi od same ličnosti. To što Vi smatrate bezopasnim, ne mora da znači da će druga strana shvatiti na isti način. Svi smo mi različiti.

Ukoliko Vam je partner suviše ljubomoran, verovatno će i vašu najmanju prijatnost prema suprotnom polu protumačiti pogrešno. Porazgovarajte sa njim o tome, ukoliko ne želite da se osećate neprijatno svaki put kada razgovarate sa nekim ko nije Vaša najbolja prijateljica. Rešite što pre taj problem, jer je veza sa nesigurnom osobom i te kako teška i zahtevna.

Ukoliko imate određenih problema u vezi ili u braku, obavezno poradite na njihovom rešavanju. Nemojte tražiti rešenje u nekoj drugoj osobi, jer Vam ona neće pomoći u sagledavanju sopstvenih problema. Nemojte raditi ono što ne želite da rade Vama.

Kako biste sačuvali kvalitetan vrak ili vezu, otvoreno razgovarajte sa svojim partnerom o temi flerta. Upitajte je da li flert smatra prevarom, šta je za nju flert, do koje granice bi išla i do koje granice se oseća opušteno. Na taj način ćete još više upoznati svog partnera, a i sami znati kako da se postavite u različitim situacijama.

Ponekad je zaista poželjno izbegavati flert. Na primer, nekim ljudima ne predstavlja ništa strano to što ste Vi u vezi ili braku. U svakom momentu bi mogli preći svaku granicu, a Vi to ne želite. Svaku vašu prijatnost bi mogli protumačiti kao signal za zavođenje. Vodite računa sa kojim ljudima upotrebljavate flert i do koje granice biste išli. Razgovarajte sa svojim prijateljima i partnerom, jer određene signale možete i nesvesno slati.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor