da-li-ste-vi-osoba-koja-preterano-razmislja-analizira

Da li ste vi osoba koja preterano razmišlja i analizira?

Ukoliko ste osoba kojoj mozak radi 24 časa na dan, sigurno ste ljuti na sebe. Tumačite svaku situaciju, bez obzira koliko je nebitna. Analizirate svaku svoju rečenicu, razmišljanje i delo. Neodlučni ste. Napokon ste krenuli da teoriju sprovodite u praksi, ali onda zastanete i pitate se: „Da li sam trebala ovako da postupim?“ I to pitanje Vas muči danima, sve dok ne naiđe neki ozbiljniji problem.

Uspavljivanje Vam je posebno težak zadatak. Bez obzira što ste toliko toga uradili tokom dana i premoreni ste, Vi ne možete da zaspite. U mislima ispitujete sledeći dan, razmišljate šta sve trebate da učinite, ali ste danas imali manji konflikt sa drugaricom i đavo Vam ne da mira: „Zašto mi je to rekla? Da li sam trebala da budem tako gruba? Kako će ovo uticati na naše prijateljstvo? Šta ću joj reći sledeći put kad se budemo videle? Da li da je nazovem čim ustanem ili da joj pošaljem poruku odmah?“

Vaše analiziranje i preterano razmišljanje Vas opterećuju svakog dana i svake noći. Ono što niste stigli da rešite tokom dana, pojavljuje Vam se u snovima. I izmoreni ste. Tako ste pospani i umorni. Nije ni čudo kada Vam se mozak užario od razmišljanja. Samo što ne eksplodira od informacija.

Polako. Završićete na psihijatriji. Od sebe tražite perfekcionizam. Sve mora biti na svom mestu. A kada to nije slučaj, opterećujete se do iznemoglosti. Niko to ne traži od Vas. Ali, šta ćete, kad Vi to zahtevate od sebe. Šta možete da uradite?

Morate pronaći svoj način da se opustite. To ne može biti ništa univerzalno, već nešto što će odgovarati samo Vama. Razmislite u čemu uživate? Da li je to topla kupka? Ukusna kafa ili čaj? Šetnja? Gledanje nekog opuštajućeg filma? Bilo šta što će Vam pomoći da barem kratko tokom dana odahnete i pronađete svoj mir.

Ukoliko imate ovakav tempo života, morate pomisliti prvo na sebe. Slažem se da svakodnevnica postaje kao pokretna traka, ali mi nismo predmeti, već ljudi. Stresan način života će nas razboleti. Neke osobe su brze i energične po prirodi, pa im ovo odgovara. Ali, druge nisu i potreban im je predah.

Nemojte se takmičiti sa drugima. Možda Vaša koleginica postiže uspeh brže. A Vi ste osoba koja više voli kvalitet, nego kvantitet. Možda imate troje dece kod kuće, dok je ona slobodna. Okolnosti zaista drugačije utiču na svaku našu funkciju i nivo energije. Zato, polako. Pronađite svoju brzinu i način rada koji Vam odgovara.

Ukoliko nastavite sa ovim „pregorevanjem“, nećete naneti štetu samo sebi. Sigurno ste teški svojim najbližima. Sigurno ih umara Vaša preterana preciznost i pritisak koji neprestano pravite. Zar ne biste voleli da malo zastanete i uživate sa njima?

Napravite prioritet. Razmislite šta Vam je važnije. Rasteretite svoj raspored i pronađite vremena za sebe i svoju porodicu. Obaveza i problema će uvek biti. Ali, uživanje sa malom decom je prolaznog karaktera. Uskoro će porasti i neće Vas trebati na ovaj način. Možete odgurnuti i svog partnera ovakvim ponašanjem. Posle ćete se kajati i pitati se gde Vam je bila pamet. Ukoliko ne možete sami, potražite stučnu pomoć. Možda Vam je potreban razgovor sa stručnim licem, kako biste stvari i probleme postavili na svoje mesto.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor