kako-da-ostanete-pribrani-sa-decom

Kako da ostanete pribrani sa decom, čak i kad ste iscrpljeni?

Biti roditelj je uloga koja traje 24 časa dnevno. Svakog dana. Ne možete uzeti bolovanje, ne možete se naspavati kad Vam je dete prehlađeno i ima visoku temperaturu, deca Vam ne smeju biti gladna, te morate spremati nekoliko obroka dnevno… Pauze i odmora nema. Zbog toga su roditelji male dece uglavnom iscrpljeni i neispavani. Kako da pružite svoj maksimum čak i onda kada niste skroz svoji?

Uradite samo važne stvari. Priznajte sebi jedno: uz sve obaveze koje imate tokom dana, sigurno nakačite i one koje se ne moraju uraditi baš odmah. Na primer, odložite pranje prozora. Sačekaće Vas još dan ili dva. Samo Vi primećujete da su prljavi. Ako baš morate da birate između dva osećaja krivice, manje boli to što niste oprali prozore, nego što deci niste posvetili dovoljno pažnje.

Odremajte. Ukoliko ste roditelj male dece, san Vam je sigurno isprekidan. U najboljim danima se budite da pokrijete dete, date mu malo vode ili ga vodite do toaleta. Ako ste već uhvatili pola sata tokom dana kada Vam dete spava ili nema nikog kod kuće – odremajte. Nemojte pokušavati da postignete sve ono što niste mogli dok su deca bila tu. Napunićete baterije i sakupiti energiju za ostatak dana. A svojoj deci ćete biti mnogo bolji roditelj, sa mnogo više živaca i strpljenja.

Niste savršen roditelj – prihvatite to! Bez obzira koliko se trudili i koliko pokušavate, ponekad nećete uspeti da učinite sve ono što ste planirali ili naumili. Iako ulažete mnogo vremena i truda u vaspitanje svoje dece, oni se neće baš uvek ponašati primereno. Kao i svako od nas, imaće svojih loših trenutaka. Ukoliko se to dešava samo ponekad, prihvatite činjenicu da nije sve do Vas. Nemojte odmah pomišljati da ste loš roditelj i time nabijati još veći pritisak i stres.

Preterano gledanje crtaća ili igranje video igrica nije dobro za Vašu decu. Ali, ukoliko ste premoreni, pustite ih da odgledaju crtaće tih pola sata. Skuvajte kafu ili čaj i isključite se iz svih trenutnih problema.

Budite svesni svog umora ili neispavanosti. Ukoliko znate da ste sinoć spavali samo tri sata u prekidima, ne donosite važne odluke. Ukoliko primetite da Vam se deca svađaju i jure po kući, a Vas ubija glavobolja – sednite i odmorite deset minuta. Iako bi Vam prva reakcija bila urlanje i kažnjavanje dece, dišite duboko i objasnite sebi da Vam sada sve smeta. Nakon kratkog vremena, stvari Vam neće izgledati baš toliko strašno.

Ostavite ozbiljne razgovore za neki drugi dan. Ukoliko ste neispavani i umorni, mnogo je veća verovatnoća da nećete postići zadovoljavajuće rešenje sa bilo kim: svojim partnerom, roditeljima, kolegama na poslu… Otvoreno recite da se ne osećate dobro i da bi bilo dobro da se razgovor odloži. Sigurno ne želite da uradite ili kažete nešto zbog čega ćete kasnije zažaliti.

Potražite pomoć. Znam da su danas svi zauzeti i da svako ima svojih problema. Rezervišite partnera, najbolju prijateljicu ili svoje roditelje da Vam pričuvaju decu nekoliko dana unapred. Makar to bilo i samo na sat vremena. Tada učinite nešto za sebe: spavajte, okupajte se na miru, idite u šetnju… Radite šta god Vam prija u tom trenutku. Ni u kom slučaju nemojte spremati ili sređivati nagomilane poslove. Uzmite pauzu od svega i svih.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor