kada-se-trudnice-suoce-sa-sindromom-gnezdjenja

Kada se trudnice suoče sa sindromom gnežđenja…

Trudnice prolaze kroz različite faze tokom svoje trudnoće. Svaki trimestar nosi određene strahove, razmišljanja i probleme. Ukoliko ne verujete, pitajte njihove muževe. Jedan od najčudnijih simptoma, kojem se svi tako slatko smeju, jeste sindrom gnežđenja. Najizraženiji je tokom devetog meseca, mada se može javiti i ranije. Sasvim je uobičajen i u životinjskom svetu – posmatrajte kako ptice prave gnezdo i pripremaju ga…

Iako umorna i poprilično velikog stomaka, trudnica počinje sa velikim spremanjem po kući. Ta aktivnost joj uopšte ne pada teško, čak uživa u tome. Krpa joj je stalno u ruci. Maltretira svog muža da joj pomeri i najveći komad nameštaja kako bi obrisala i očistila ono što nikad nije. Čisti, slaže, pakuje, baca nepotrebne i kupuje nove stvari. Pravi nov raspored. Ne odgovara joj onaj u kojem je godinama uživala. Pere i pegla. Kreči zidove. Lepi tapete. Poseban akcenat stavlja na prostoriju u kojoj će boraviti beba. Sve mora da izgleda besprekorno i savršeno za bebu koja dolazi na svet. Kada sve završi – počinje iz početka.

Sve je u redu dok u tome uživate. Međutim, pazite da ne preterate. Izbegavajte jake hemikalije za čišćenje ili boje za krečenje na bazi ulja. Recite „zbogom“ onom osećaju da morate sve završiti danas! Ne zaboravite da ste, ipak, u drugom stanju i da se morate i odmarati. Nemojti pomišljati na bilo koju aktivnost koja može ugroziti Vašu trudnoću – na primer, nemojte pomerati težak nameštaj!

Kad već imate tu neodoljivu potrebu za savršenstvom, iskoristite je na najbolji mogući način. Na primer, obavite kupovinu svih onih potrebština za koje kasnije nećete imati vremena. Možete napraviti i male zalihe, kako biste se kasnije što više odmarale i posvetile bebi. Možete skuvati hranu koju ćete zamrznuti i koristiti je u prvim danima kada se vratite iz porodilišta.

Izbacite sve stare i nepotrebne stvari, jer će Vam stan biti pretrpan! Ne zaboravite da će Vam kolica, sedište za auto i nosiljka zauzeti mnogo prostora. Isto tako, vodite računa da će Vam trebati dodatni prostor za sušenje bebine odeće i pelena.

Pratite svoje telo. Često ćete biti umorni. Zbog toga potražite pomoć supruga, najbolje prijateljice ili majke. Nemojte se forsirati. Ne morate sve obaviti same, iako znam da u tome najviše uživate. Čuvajte energiju za dane koji dolaze. Čak i kad se dobro osećate, pravite česte pauze.

Ne brinite. Biće sve na svom mestu. Pokušajte da se pozabavite sobom. Uživajte u momentima tišine. Čitajte. Gledajte omiljene serije. Uživajte u šetnji. Kada se beba rodi, imaćete mnogo manje vremena za te situacije.

Posvetite se partneru. Život će Vam biti totalno drugačiji. Mnogo manje ćete spavati, a sve će biti podređeno novom članu porodice. Organizujte odlazak u bioskop, romantičnu večeru, filmsko veče kod kuće… Posvetite se jedno drugom. Napravite pakt. Pronađite načina da ne zaboravite Vas dvoje kad Vam se to malo slatko stvorenje pojavi u životu. Tako ćete održati bliskost i intimnost koja Vam je neophodna za kvalitetan brak.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor