moje-dete-je-cudno

Moje dete je čudno!

Neka deca su zaista drugačija od svojih vršnjaka. Ne zanima ih ono što zanima većinu njegovih drugara, mnogo bolje se slažu sa odraslima, čini se da su povučena, a ponekad čak i zamišljena. Deluju kao da trebaju pronaći lek za neizlečivu bolest. Njihova inteligencija dostiže vrhunac. Često čujete neobična objašnjenja za svakodnevne životne situacije. Skloni su manipulaciji, uvek imaju logičan odgovor na Vaše zahteve, a kad ih pitate zbog čega nešto nisu uradili, dobićete odgovor za koji ćete pomisliti da je osmislio neki političar, a ne dete.

Radoznalo je. Često ne znate da odgovorite na njegova pitanja, iako ste poprilično obavešteni o najrazličitijim životnim oblastima. Protiviće se ograničenom školskom sistemu i razvijaće neke svoje metode za učenje. Iako želite da mu posvetite svoje vreme, nekako ne znate kako da izađete na kraj sa njim. Imate osećaj kao da ne poznajete vlastito dete.

Imate utisak da je prepametno i da ne možete da ispratite njegov brzi razvoj. Potražite savet školskog psihologa. Možda je Vaše dete nadareno i bilo bi dobro da se isprate i dodatno razvijaju svi njegovi potencijali koje poseduje. Školski psiholog će ga testirati i razgovarati sa njim. Dobićete sve neophodne informacije i savete za dalje ponašanje.

Ukoliko jeste nadareno, možda ćete se sresti sa problemom adaptacije na situacije koje većini dece lakše polaze za rukom. Vršnjačka grupa ih često ne prihvata zbog njihove posebnosti i različitosti. Zbog toga će im trebati Vaša pomoć, ali i pomoć nastavnika, razrednog starešine i školskog psihologa.

Čudno dete može imati i neki ozbiljan problem, odnosno sindrom. Ukoliko posumnjate na tako nešto, obratite se stručnjaku što pre. Što se pre budete javili, problem će se ranije rešiti ili ćete naučiti kako da se postavite u daljem vaspitanju. Nemojte se ograničiti na čitanje tekstova i foruma, jer je svako dete drugačije i stručnjak treba pogledati Vaše dete. Uostalom, možete se brinuti i bez razloga, jer Vaše dete može biti samo drugačije od drugih, što ne znači da je bolesno ili da sa njim nešto nije u redu.

Vaše dete može promeniti uobičajeno ponašanje i zbog nekog trenutnog problema koji ga muči. Porazgovarajte sa njim. Možda je doživelo neki ozbiljan stres, muči ga nešto sa čim ne može samo da se izbori, izloženo je nekoj vrsti nasilja, teško podnosi razvod roditelja, itd.

Pomozite svom detetu. Nemojte ga kažnjavati pre nego što otkrijete uzrok „čudnog“ ponašanja. Iako je dete, ono može imati ozbiljne probleme. Možda Vama ne deluju veliko, ali nemojte zaboraviti koliko toga ste prošli u životu. Tek kada su Vas određene stvari ojačale, bili ste pametniji, zreliji, samostalniji, odgovorniji…

Isto je i sa Vašim detetom. Nemojte čekati da se problem reši sam od sebe. Od samog rođenja gradite bliskost, kako bi dete moglo da Vam se obrati za bilo koji problem. A ukoliko je u pitanju nešto ozbiljnije, kucajte na prava vrata. Sakrivanje problema ispod tepiha Vam neće pomoći. Nemojte se stideti i sramiti, u pitanju je Vaše dete i učinite sve što je u Vašoj moći!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor