terate-li-decu-da-ljube-i-grle-nepoznate

Terate li decu da ljube i grle ljude koje ne poznaju dovoljno?

Svaki roditelj se seća ponosa koji je osetio kad je njegovo dete naučilo da šalje poljupce. To je bio vrhunac detinjstva. Ko god dođe i ode, govorite bebi da pošalje poljubac. I svi ste ushićeni kada ona u tome uspe. Ona prati Vaše reakcije uzbuđenja i nastavlja svoj „nastup“ u nedogled.

Kako vreme prolazi, a beba postane mali dečak ili devojčica, Vi nastavljate sa ovom “tradicijom“. Ali, Vaše dete počinje da se buni. Sakriva se iza Vaših nogu ili jednostavno kaže: „Neću!“ Ima dana kada ne želi ni Vas da poljubi ili zagrli, a kamoli neke ljude koje površno poznaje ili koje je srelo samo jednom ili dva puta.

Iako je odraslima ovo sasvim normalan i uljudan način pozdravljanja sa dragim ljudima, odnosno čin ljubaznosti, deca ga ne doživljavaju tako. Ona uglavnom grle i ljube kada nekoga vole. Zbog toga se toliko bune kada moraju da poljube komšinicu koju su videli svega tri puta. Koje poruke šaljete deci u ovakvim situacijama?

Dete poseduje svoju prirodu i karakter. Pokazuje osećanja na način koji želi i koji mu prija. Ukoliko ga terate da šalje poljupce ili grli ljude koje ne poznaje dovoljno, ono će se svakako buniti. I Vi biste to učinili. Zato, prihvatite njegov bunt u ovakvoj situaciji. Ima pravo da odlučuje sa kim će biti blisko, a sa kim ne, kome će i koliko pokazati svoju ljubav ili druga osećanja.

Iako je malo, dete poseduje svoj instinkt. Ono tačno zna kada i u kojim situacijama će reagovati na određeni način. Na primer, imate najbolju prijateljicu. Ona obožava Vaše dete. Ali, ima nekih svojih mana koje ste Vi prihvatili. Vaše dete je drugačijeg karaktera. Ima pravo da ne prihvata te mane. Zbog toga se buni svaki put kada ona treba da ga pričuva na sat vremena. Prihvatite da se Vaše dete neće po komandi slagati sa ljudima sa kojima se Vi slažete ili voleti ljude koje Vi volite. Iako Vam se ne sviđa ova pomisao, ne možete ga na silu naterati da oseća nešto što ne može.

Ukoliko želite da naučite dete da bude ljubazno ili da poštuje starije, to možete učiniti i na neki drugi način. Ne poistovećujte ljubaznost sa ljubavlju, jer to nije ista stvar. Ono može biti ljubazno i ukoliko se samo nekom lepo javi ili pruži ruku. I to je mnogo primerenija reakcija i pozdrav od grljenja i ljubljenja.

Šale koje se odnose na dečije simpatije su, takođe, česte. Roditelji često uzvikuju za neko drugo dete koje poznaju da će mu biti zet ili snajka. Mala deca ne razmišljaju na taj način. Oni suprotan pol vide kao drugara ili drugaricu za igru i još uvek nisu u stanju da shvate pojam simpatije, zaljubljenosti ili partnerske ljubavi. Iako Vam je sve ovo samo vid šale, nemojte preterivati u tome, jer možete nepotrebno stvoriti averziju deteta prema nekoj dragoj osobi.

Ne brinite. Još uvek ste Vi glavni, jer ste roditelji. Deca moraju poštovati određena pravila i granice. Vi možete zabraniti detetu da pokazuje neprimereni bes kada mu nešto nije po volji, ali ne možete ga naterati da voli ljude koje Vi volite. Zapamtite to kada budete krojili svoj priručnik o vaspitanju dece.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor