autoritet-je-vazan

Autoritet je važan, ali nije dovoljan detetu!

Koliko puta ste prisustvovali nekoj ružnoj sceni između roditelja i deteta? Dete besni, govori ružne reči, ne sluša i ne poštuje svoje roditelje. Kada ste čuli taj bezobrazluk i nemoć, zakleli ste se da Vaše dete neće biti tako nevaljalo. Zato ste od najranijeg uzrasta uzeli stvar u svoje ruke…

Problem današnjice je taj što zaista imamo vrlo malo vremena koje bismo posvetili sopstvenom detetu. Stres i pritisak vrebaju sa svih strana. Kad još oni počnu sa njihovim fazama i neposlušnošću – pribegavamo vikanju, nervozi, kažnjavanju… Setite se koliko puta ste došli nervozni kući sa posla, a Vaše dete je bilo stvarno nemoguće. Niste imali ni jedan sekund strpljenja i već ste ga kaznili. Niste popričali sa njim. Niste pokušali da zagrebete površinu. Niste saznali uzrok.

I tako iz dana u dan. Shvatate da postajete samo autoritet. Nema više prevencije, razgovora, pokušaja objašnjenja, pokušaja sa drugim metodama ili tehnikama…Strpljenja gotovo da više i nemate… Pravila i granice se moraju postaviti na vreme. Ukoliko počnemo da ih vaspitavamo tek onda kada imamo problema, zakasnili smo.

Ali, bliski odnos sa detetom i njegovo poštovanje nećemo zaslužiti ukoliko smo samo strogi autoriteti. Moramo ih upoznati i na drugi način. Moramo imati mnogo strpljenja i pokušaja, pre nego što ih nečemu naučimo. A to se neće dogoditi preko noći.

Shvatite da ste Vi njihovi najveći uzori. Ugledaju se na Vas. Iako nas izluđuju kada uđu u neku od njihovih čuvenih faza, probajte da posmatrate problem iz nekog drugog ugla. Zapitajte se: šta žele da postignu takvim ponašanjem? Šta im nedostaje? Da li imaju neki problem? Da li su skoro imali neku veću stresnu situaciju ili traumu? Da li se bilo šta kod kuće promenilo? Kako se slažete sa svojim partnerom? Da li ste se skoro preselili, dobili još jedno dete, promenili posao ili radno vreme? Da li se Vaše dete suočava sa nekom preprekom u vrtiću ili školi?

Autorite i doslednost su od izuzetnog značaja. Nećete ništa postići ukoliko im popuštate. Ali, trudite se da ne budete samo strog roditelj. Vaše dete u Vam mora imati i prijatelja, podršku, razumevanje, oslonac, vetar u leđa…

Ukoliko konstantno insistirate samo na jednoj ulozi, vremenom ćete biti sve udaljeniji. Doći će trenutak kada ta vrsta autoriteta više neće „paliti“, a Vi više nećete imati ni jedan kec u rukavu. Neka deca više reaguju da niži ton, objašnjenje, razgovor, uskraćivanje pažnje…

Pre nego što preterate, pokušajte sa svim što Vam padne na pamet. Shvatite da se morate menjati i rasti zajedno sa svojom decom. Ono što je važilo sa tri, ne važi i sa pet godina.

Posvetite se detetu. Ne postoji važnija stvar u životu, bez obzira na ovaj stresan i moderan tempo. Tako brzo će porasti. Vodite računa da sa njima izgradite kompleksan odnos koji neće moći da poljulja nijedna faza ili prepreka sa kojom se suočavate u svom životu. Pružite im sve što im je potrebno. Ponekad je to i autoritet, ali je u većini situacija kombinacija mnogih drugih faktora – najviše ljubavi, razumevanja i strpljenja.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor