Kako lakše da oprostite sebi?

Dok su jedni poprilično neodgovorni, nezreli i ne obraćaju pažnju na sopstvene greške, niti bilo šta nauče iz njih, drugi su poprilično strogi i gorko se kaju. Ne mogu da spavaju i šta god da urade, ne mogu da pređu preko toga. Sa svojim greškama ostaju zaglavljeni danima, mesecima, pa čak i godinama, u zavisnosti od težine greške koju su napravili.

Opraštanje sopstvenih grešaka je teško jer podrazumeva prihvatanje realnosti koja nam se baš i ne dopada. U mnogim situacijama čak i odustajanje od želja koje smo silno želeli. Mnogo je lakše okriviti nekog drugog, nego prihvatiti sopstveni neuspeh. Sujeta nas u tome ometa.

Pre nego što postanete nezadovoljni i strogi do ludila, prihvatite da niko od nas nije savršen. Ne postoje ljudi koji prođu kroz život bez ijedne jedine greške. Nekad napravimo malu, a nekad veliku koja nas košta dosta živaca i negativnih osećanja.

Budite odgovorni. Ukoliko je Vaše ponašanje ili reakcija uzrok određenom neuspehu, prihvatite to. Neće biti lako, ali ćete sazreti i znati kako da se ponašate u budućnosti. Praštati sebi znači da ćete prihvatiti realnost. Nećete je ignorisati ili idealizovati.

Priznaćete, mladost i neiskustvo urade svoje. Možemo biti naivni, jer svet posmatramo neiskvarenim očima. Potrudite se da svaku svoju grešku sagledate iz drugog ugla i naučite nešto iz nje. Na taj način je nećete ponavljati iz situacije u situaciju.

Kada pogrešite i zbog toga nekog povredite, izvinite se. Pronađite načina da učinite nešto što će Vas iskupiti. Ponekad samo izvinjenje nije dovoljno, već je potreban i neki lep gest. Učinite to ukoliko je potrebno i ukoliko Vam je mnogo stalo do te osobe. Međutim, ne zaboravite da svako ima svoju granicu i da neće tolerisati greške koje se stalno ponavljaju.

Razgovarajte sa prijateljima. Nemojte se kriti kao zmija noge. Kada ćutimo o problemu, nakupljamo negativne emocije. Razgovarajte sa nekim kome verujete o greškama koje ste napravili. Vama će biti lakše, a prijatelja možete naučiti važnoj lekciji. Ukoliko Vas određena greška ometa u svakodnevnom funkcionisanju, obratite se stručnjaku.

Naučite da stavite tačku. Određena greška može biti toliko velika, da ne možemo ništa učiniti. Tada je vreme odlučujuć faktor. Prihvatite to i nastavite dalje.

Nemojte bežati od sebe. Kada osoba ne može da prihvati ono što je učinila, odlazi u drugu krajnost – ne prihvata negativne emocije, ne želi da razmišlja o toj situaciji, počinje da se ponaša onako kako joj ne priliči. Jednom rečju – ne liči na sebe. Takav stav Vam neće pomoći, već Vas može uvaliti u nove probleme i greške.

Dajte sebi vremena. Svi bismo mi voleli kada bismo svoje probleme rešavali odmah! To, uglavnom, nije moguće. Vreme je ključni faktor koji nam pomaže da se smirimo, sagledamo stvari na drugačiji način, prihvatimo drugačiju realnost… Ne budite strogi prema sebi. Oprostite.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor