Da li ste konstantno zabrinuti za opstanak veze?

Na samom početku ne znate kuda će određeni odnos odvesti. Da li će leptirići u stomaku brzo nestati ili će doći do ozbiljne veze u kojoj ćete oboje biti zadovoljni i srećni? Ukoliko Vas ovo pitanje muči na samom početku, nemate mnogo razloga za brigu. Probajte da se opustite i uživate, a odgovor na ta ozbiljna pitanja će Vam se sama kazati malo kasnije.

Međutim, ukoliko ste duže vremena u vezi ili braku, a konstantno ste zabrinuti za opstanak iste, uradite nešto po tom pitanju. Zar nije iscrpljujuće živeti u stalnoj neizvesnosti i strahu? Zar nije teško pružati veliki deo sebe, dok druga strana ne čini to isto? Sva ta negativna razmišljanja mogu ozbiljno poremetiti Vaše svakodnevno funkcionisanje na svim drugim životnim poljima, ali i fizičko i psihičko zdravlje.

Skloni smo idealizaciji sopstvenog partnera. Mislimo da je on „taj“, čak i kada nam sve ukazuje da je drugačije. Spremni smo da pređemo preko svih svađa i rasprava, povređenosti i nezadovoljstva, jer se plašimo da ostanemo sami. Međutim, da li je taj teret vredan nošenja?

Da li mislite da možete stalno biti u drugom planu? Želite li da se ne vrednuje Vaše mišljenje ili osećanja? Ukoliko ste konstantno zabrinuti za opstanak veze, verovatno postoji dobar razlog za to. Razmislite šta je ono što Vi želite. Ukoliko to ne dobijate u trenutnoj vezi, vreme je da pokupite kofere i odete. Umesto što ćete izbegavati taj čuveni razgovor i čekati drugu stranu da Vam „presudi“, možda je bolje da probijete led i učinite to prvi.

Razgovarajte sa svojim partnerom. Recite mu kako se osećate. Pitajte ga sve ono što Vas zanima. Ali, vodite računa na koji način ćete to uraditi. Ukoliko samo saspete paljbu, partner Vam neće dati iskren odgovor, već ćete se samo posvađati. A to ne vodi ničemu. Ponovo ćete ostati bez iskrenih i adekvatnih odgovora, na koje mesecima čekate.

Nemojte da se grizete za jezik. Ukoliko imate osećaj da stalno nešto prećutkujete, kako ne biste naljutili ili oterali sopstvenog partnera – na pogrešnom ste putu. Poštujte sebe! Ukoliko to ne učinite Vi, niko drugi se neće potruditi. Ako želite otvoren odnos – morate ga tražiti. A što je još važnije – i Vi morate biti otvoreni i dostupni.

Razmislite šta je ono što Vi želite. Da li sve to dobijate u trenutnoj vezi? Ili zavaravate sebe, neprestano strepeći kada će Vas partner ostaviti? Možda smatrate da ste hrabri, jer trpite nezadovoljstvo, zabrinutost i povređenost. Međutim, to nije hrabrost. Niko Vam neće reći: „Hvala“. Do kad ćete moći tako? To je kukavičluk. Ustanite i izborite se za ono što Vam pripada.

Nije lako. Ali, barem sebi pružate mogućnost da živite po svom. Nikad ne znate šta Vam donosi sutrašnji dan. Možda ćete upoznati partnera kojim ćete biti mnogo zadovoljniji. Možda ćete sa tim drugim osetiti ljubav i privrženost koju nikad ranije niste okusili. Oslobodite se lanaca sopstvene nesigurnosti i krenite hrabro napred!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor