Da li imate potrebu za kontrolom u braku?

Potreba za kontrolom partnera se može manifestovati na razne načine. Ona je nekad sasvim otvorena i jasna. Tada govorimo o posesivnosti i ljubomori. Želimo da znamo svaki partnerov pokret, način razmišljanja, gde je bio i šta je radio, sa kim je i o čemu razgovarao… Kada mu se obrati osoba suprotnog pola – poludimo. U svakom vidimo potencijalnu opasnost po našu vezu. Međutim, kontrola može biti i prikrivena. Tada se manifestuje putem preterane podrške i pomoći, pohvale, konstantnih saveta i pripravnosti…

Kada imate potrebu za kontrolom u braku, počinjete da zanemarujete sopstveni život. Svoja osećanja, želje i potrebe stavljate u drugi plan. Jednom rečju, Vi ste preokupirani partnerom. Ne možete da se opustite, niti istinski uživate u vezi. Konstantno jurite za nečim što Vam beži i što je neuhvatljivo. Postajete zavisni od partnera. Vaša sreća se meri izražavanjem njegovih osećanja. Srećni ste samo ukoliko Vam je posvećen punim bićem, a to se menja zavisno od raspoloženja, svakodnevnih obaveza i situacija.

Gubite sebe. U jednom momentu shvatate da ne postoji ni jedna jedina stvar u kojoj samostalno uživate. Nemate više svoj hobi ili interesovanja. Svaki segment Vašeg života je vezan za partnera. Postoji jedan jedini način da to promenite – jačajte svoje samopouzdanje!

Ukoliko niste zadovoljni sobom, u nekom momentu će se nezadovoljstvo odraziti i na Vaše voljene. Konstantno ćete tražiti razlog za neraspoloženost. Umesto toga, spoznajte sopstvene kvalitete. Otkrijte u čemu ste dobri, šta Vam leži, u čemu zaista uživate… Nemojte obraćati pažnju na tuđe mišljenje. Radite ono što želite. Učite. Razvijajte se. Usavršavajte se u svakom pogledu. Poboljšajte kvalitet sopstvenog života.

Razgovarajte sa partnerom. Upoznajte se kako treba. Niko od nas ne pokazuje svoja osećanja na isti način. Pronađite kompromis u kojem ćete oboje biti zadovoljni. Recite šta bi Vas usrećilo i zadovoljilo. Saznajte šta zadovoljava Vašeg partnera. Obe strane moraju osetiti adekvatnu dozu stabilnosti.

Obratite se stručnom licu. Ukoliko Vas potreba za kontrolom odvede suviše daleko, obratite se za pomoć, pre nego što uništite sopstveni ili život svog partnera. Stručno lice će biti neutralno. Neće Vam suditi, niti Vas kriviti. Zajedničkim snagama pronaći ćete rešenje.

Svako od nas ima potrebu za slobodom. Ukoliko poistovećujete ljubav sa kontrolom, na pogrešnom ste putu. Partner to može tolerisati neko vreme. Ali, da li možete da budete srećni ukoliko znate da Vaš partner to nije?

Manipulacija, naređivanje i prigovaranje su destruktivni za svaku vezu. Razmislite u kojoj meri ih koristite i da li Vaš partner to zaista zaslužuje. Ne možete predvideti da li će Vaša veza opstati ili ne. Možete se boriti, truditi i činiti sve da oboje budete srećni. Preterana kontrola Vam neće učvrstiti vezu, već nasuprot tome – uništiće je!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor