Pre nego što se deca otuđe od nas…

Dok su nam deca mala, želimo malo više odmora i sna. Jedva čekamo period kada će biti samostalnija i kada nam neće držati suknju. Želimo malo više vremena za sebe, partnera, druženje sa prijateljima… Ali, taj period vrlo brzo dođe. Niste ni svesni kojom brzinom. Onda izgovaramo onu čuvenu rečenicu: „Eh, da mi je onih problema kada su bili mali…“

Kako odrastaju sve je više izazova. Upoznaju svet oko sebe, samostalno donose neke odluke, često se nađu pred nepremostivim preprekama… A mi nismo pored njih. Želimo da znamo za svaku njihovu aktivnost, želju, potrebu, problem… Ali, kako odrastaju, tako su sve dalji od nas. Metode i rečenice koje su nekada ostvarivale zadovoljavajuće rezultate, sada više to ne čine. Deca su nam sve dalja i dalja, sve ih manje poznajemo, a oni žele još dalje od nas…

Kako biste ostali bliski, morate shvatiti da se morate menjati zajedno sa njima. Metode vaspitanja koje ste koristili kada su imali 5 godina sada više ne važe. Morate reagovati u skladu sa njihovim karakterom, zrelošću, problemima pred kojim se nađu… Zato, budite fleksibilni. Istražite druge opcije, posmatrajte stvari iz druge perpektive…

Brojite do deset. Niko nije savršen, pa tako ni Vaše dete. Ono može napraviti ozbiljan propust ili grešku. I tada, obično, reagujemo na prvu loptu, odnosno u skladu sa našim osećanjima. Izgovorimo nešto zbog čega ćemo kasnije zažaliti. Vežbajte. Prvo se smirite i razmislite kakva reakcija će doneti promenu ili bolje rezultate. Nije poenta da Vi izbacite sve loše iz sebe. Poenta je da dete nešto nauči iz greške koju je napravilo, kako je sledeći put ne bi ponovilo.

Posvetite im svoje vreme. Pretrpani smo obavezama u toj meri da ne primećujemo kada nas dete zaista treba. Na svaki njegov pokušaj razgovora reagujemo površno, sa jednim okom na ekranu… Ostavite se svega kada Vaše dete ima problem. Sigurno mu je trebalo mnogo hrabrosti da Vam se obrati i prizna da je pogrešilo. Nemojte to olako shvatiti.

Potražite stručnu pomoć kada je to potrebno. Ukoliko mislite da se sa određenim roditeljskim problemom ne možete sami suočiti, potražite savet stručnjaka. To ne znači da ste slabi. Bolje je reagovati pravilno i na vreme, nego propustiti priliku i pustiti dete da ode pogrešnim putem. Prevencija je lakša od rešavanja ozbiljnog problema.

Nemojte samo kritikovati. Vaše dete će možda napraviti nekoliko loših izbora. Nemojte ga napadati. Razgovarajte sa njim o tome. Pitajte ga zašto ga zanima to što ga zanima. Otkrićete mnogo toga. Ponekad će biti potrebno da samo uči iz svojih grešaka. Budite u pripravnosti. Saslušajte svoje dete. Probajte da ga razumete. Često mu je samo to i potrebno.

Nikad ne odustajte! Možda će Vam se učiniti da je Vaše dete odraslo. Možda će Vam se učiniti da mu više ne trebate. Verujte mi, za neke stvari mu trebate i sa 40 godina. Njegove potrebe se menjaju. Nema potrebe da mu stojite nad glavom, jer njemu to ne treba. Ali, vaspitajte dete tako da zna da ćete uvek biti tu ukoliko mu treba bilo kakva pomoć ili podrška. Lepše je odrastati sa tim osećajem sigurnosti. Počnite na vreme.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor