Da li emotivno ucenjujete svog partnera?

Svi smo se mi, manje ili više, izveštili u nekom obliku manipulacije. Manipulišemo partnerom, decom, kolegama na poslu… Sve dok ne povređujemo druge i ne pravimo im štetu, manipulacija je, gotovo, deo svakodnevnice. Međutim, šta ako to nije tako? Šta ako dobijamo ono što želimo, ne razmišljajući o posledicama i osećanjima drugih ljudi? Šta ako se drugi osećaju loše zbog onoga što čine? Da li Vam je to uopšte važno?

Jedan od najčešćih oblika emotivne ucene jeste ucenjivanje našeg partnera. Mi to ne činimo na ružan način. Ne vređamo, ne svađamo se, ne vičemo… Ali, bez obzira što to nije slučaj, naš partner se oseća loše. Glavni elementi emotivne ucene jesu osećaj krivice, prebacivanje odgovornosti i izazivanje niskog samopouzdanja. Često se desi da partner uopšte nije svestan šta ovaj drugi, zapravo, radi. Sve vreme se oseća „nekako loše“, ali ne zna da objasni na koji način. I dalje ostaje u toj vezi…

Postoje i oni koji otvoreno vređaju partnera. Na sve moguće načine utiču na njegovo samopouzdanje, koje je na kraju toliko malo, da druga strana pomišlja kako ne može opstati bez svog ucenjivača. On govori da nikad neće naći boljeg, te da mu je mnogo pametnije da ostane tu gde jeste. Takav začarani krug se veoma teško prekida, čak i kad posetite stručnjaka. Psihoterapeut jako dugo radi na vraćanju uništenog samopouzdanja…

Naravno da želite da učinite sve za svog partnera. Ali, posle izvesnog vremena, od Vas može tražiti ono što Vi ne želite da učinite. Kad god ga odbijete, on u Vama vešto izaziva osećaj krivice sa kojim ne možete da se izborite. Na kraju, pristajete na sve. Vaš partner je tada nasmejan i zahvalan, voli Vas do neba, ali Vi se ne osećate kao da ste u svojoj koži. Sa jedne strane, drago Vam je što je on srećan i što ste neutralisali taj osećaj krivice. Sa druge strane, Vi ste osoba koja postaje nezadovoljna.

Emotivni ucenjivač će kod Vas veoma brzo i lako izazvati osećaj da mu nešto dugujete. Kada se to postigne, Vi ste u nezavidnoj ulozi gde ne možete da ga odbijete, čak i ako je zahtev velik ili čak i neprijatan.

Budite svesni sa kim ulazite u vezu. Nije istina da ljubav boli. Da, ponekad ima prepreka i nije sve bajkovito i idilično, ali je daleko od toga da se Vi konstantno osećate loše. Sa pravim partnerom uvek možete biti iskreni. Sa pravim partnerom možete imati drugačije mišljenje koje se ne slaže sa njegovim, ali uvek pronalazite kompromis.

Vi ste ono što jeste. Partner će prihvatiti i Vaše vrline, ali i Vaše mane. Svi ih imamo. Zato, ostajte u vezi u kojoj je iskrenost i otvorena komunikacija glavni pokretač. Ukoliko se osećate loše ili se osećate kao da to prosto niste Vi i kao da gubite sve što ste do sad stvorili, ozbiljno razmislite zbog čega je to tako.

Pravi patner će Vas podržati i kada ređate neuspeh za neuspehom. On Vas voli zbog Vas samih, a ne zbog onoga što imate ili postižete. Ukoliko posumnjate da ste deo ove prljave igre, a ne možete sami da se izborite sa tim, popričajte sa prijateljima ili stručnjakom. Nemojte se stideti da potražite savet.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor