Podstaknite ljubav prema čitanju!

Svaki roditelj bi želeo da njegovo dete bude pametno, kreativno, kulturno, lepo vaspitano… Želeli bismo da gaji ljubav prema knjizi, učenju, upoznavanju novih stvari… Neki tu ljubav pokažu veoma rano, dok druge terate da sede i uče makar pola sata. Borite se sa njegovom motivacijom i ocenama, a zapravo postižete suprotan efekat. Nismo svi u svemu nadareni. Postoje aktivnosti koje nam se sviđaju i koje nam idu na ruku, kao i one od kojih bismo najradije pobegli glavom bez obzira.

Dete koje voli da čita je zaista posebno. Ono je veoma radoznalo, voli da otkriva nove stvari, uporno je i pronalazi nove načine i nova rešenja, bez obzira na težinu prepreka. Čitanje i znanje mu predstavljaju strast. Sve upija ogromnom brzinom, pamti informacije za koje ne znate da li će mu ikad u životu trebati. Što je najvažnije, to radi sa izrazitom lakoćom. Kao da ne ulaže ni malo napora.

Složićete se da su sva deca drugačija. Ukoliko je dete nemirnog duha i nema mira ni pet minuta, teško da će mu prijati knjige i slikovnice. Međutim, ljubav prema knjizi i čitanju je nešto na šta se koliko toliko i može uticati. Ali, važno je da tu aktivnost započnete u najranijem uzrastu Vašeg deteta.

Mnogi roditelji misle da će usaditi detetu ljubav prema knjigama tako što će mu stalno kupovati nove. Međutim, dete će čitanje knjiga zavoleti na drugačiji način. Ono će ih povezati sa Vašim vremenom i kvalitetnim druženjem. Obožavaće te knjige, jedino ako se i Vi u njih zaista unesete. Možete svako veče čitati drugačije priče i bajke. Ali, ne bilo kako. Potrebno je da oboje uživate u tome. Znajte da će dete prepoznati bilo koju prisiljenu aktivnost. Ukoliko to radite samo zato što „morate“, uspeh će sigurno izostati.

Pričajte izmišljene priče. Budite kreativni. Neka Vaš glas ne bude monoton. Budite tiši, pa glasniji, u zavisnosti od samih događaja. Igrajte se. Vaše dete će znati da prepozna zanimljivo od dosadnog. Ukoliko zbrzate priču, Vaše dete će to primetiti.

Učlanite ga u biblioteku. Neka to bude poseban događaj o kojem se puno priča. Možete ga Vi voditi jednom nedeljno. Neka to bude neka vrsta vaše tradicije. Ili dete može ići u biblioteku sa bilo kim ko mu je drag, čak i sa svojim vršnjakom (naravno uz Vašu pratnju i prisutnost dok je malo).

Upoznajte ga sa različitim kulturama i običajima. Posećujte muzeje. Ali, vodite računa da to činite onda kada za to ima smisla. Sve mora biti prilagođeno dečijem uzrastu. Ukoliko to nije sliučaj, pre ćete stvoriti averziju, nego stast.

Ne forsirajte svoje dete! Pratite njegove želje i potrebe. Ukoliko ono voli da čita o piratima i gusarima, nemojte insistirati na divljim životinjama. Svako malo dete je kao sunđer. Ono će svakako upiti sve što mu servirate. Ali, najvažniji je način na koji to činite.

Setite se da ste Vi najveći uzor svom detetu. Ukoliko Vam mnogo više prija da pogledate TV, umesto da pročitate neku knjigu, nemojte očekivati čuda od svog deteta. Poklonite mu neophodnu pažnju i pristupite na pravilan način. Samo u tom slučaju rezultati neće izostati.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor