Naučite jezik ljubavi kojim govori Vaš partner

Ukoliko ste u braku deset, petnaest ili više godina ili ste u društvu udatih prijateljica koje su i same toliko sa svojim partnerom, često čujete sledeće rečenice: „ Ma nema tu više ljubavi i romantike! Razgovaramo samo o deci i novcu! Seks? Šta je to?! Ničim on ne pokazuje svoju ljubav i nežnost! Nemamo vremena jedno za drugo!“

Iako ljubav menja svoje oblike i prolazi kroz različite faze, a odnos sa partnerom zaista proguta burna i stresna svakodnevnica, morate priznati da ste iz milion razloga još uvek zajedno. Drugi obično ne primećuju te sitnice, ali s’obzirom da najbolje poznajete svog partnera, Vama je sve jasno. To nije ni buket sveća, ni romantični izlazak i večera, niti bilo koji komad nakita.

Ponekad samo volite da se smestite jedno uz drugo i pogledate dobar film. On će kupiti Vaš omiljeni slatkiš, dok ćete Vi rashladiti njegovo omiljeno piće. Kada gledate sa strane, to i nije ništa veliko, ali Vama ovi mali znaci pažnje zaista znače!

Koliko puta ste krišom gledali svog partnera kako se igra sa decom ili im pomaže oko domaćih zadataka? Vi znate da je on odličan tata! Kada su deca bila nemoguća i nisu htela da Vas poslušaju, on je zaustavio vreme i rekao: „Da li ste čuli šta je mama rekla?!“ Primetio je kada Vam je zaista trebala pomoć i odveo decu u šetnju, a Vas je ostavio da odmorite. I sve to bez i jedne reči…

Znate da je Vaš partner ceo mesec radio kao magarac kako bi imao dodatnih sati i zaradio koji dinar više. Drugovi su ga pozvali na piće, a Vi ste preuzeli sve obaveze oko dece i pustili ga da se opusti u muškom društvu. Znate da će na taj način barem malo napuniti baterije. Sutradan ste ga pustili duže da spava. On je sigurno primetio taj gest.

Složiću se. Ljubav se vremenom menja. Nema one romantike, držanja za ruke ili slobodnog vremena koje ćete posvetiti samo Vašem partneru. Međutim, ako malo bolje razmislite, niko Vas ne primorava da ostanete u tom odnosu. Ostajete sa partnerom. Odgovara Vam takav kakav je. Osim nekoliko sitnica i mana koje Vas izluđuju, Vi zapravo ne želite ni jednog drugog.

Naučite da čitate između redova. Vaš partner Vam svakog dana nečim pokazuje da Vas voli, ceni i poštuje. Samo trebate da budete veći optimisti i obratite pažnju na te sitnice.

Kada ste Vi u pitanju, znate da se „odbranite“. Reći ćete i da ste mu pripremili omiljeno jelo, ispeglali omiljenu košulju, pustili duže da spava, odveli decu kod svojih roditelja, kako bi se odmorio. Međutim, kada on to učini na svoj način, komentarišete kako se ne trudi ili Vas ne ceni dovoljno.

Da li je sve baš tako strašno? Da li stvarno ostajete u odnosu koji Vam ne prija? Ukoliko je to tako, zapitajte se zbog čega to radite… To je, ipak, Vaša odluka…

Ukoliko ipak volite svog partnera, nemojte biti previše ponosni. Probijte led i učinite nešto lepo za njega. Sigurno će Vam se vratiti istom merom. Naučite jezik ljubavi kojim govori Vaš partner. On se menja posle mnogo uspona i padova koje ste zajedno proživeli. Obratite pažnju na sitnice koje i dalje govore koliko mu je stalo do Vas.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor