Koliko materijalizam utiče na svakodnevni život?

Obraćate ogromnu pažnju na skupe automobile. Žudite za skupim predmetima koji krase Vaš dom. Volite da oblačite samo najskuplju i markiranu garderobu, bez obzira da li Vam je udobna ili ne. Ne obraćate pažnju da li se nešto sa nečim slaže, jer Vam je važna samo etiketa. Kada razgovarate sa drugim ljudima, shvatate da pomno posmatrate šta su obukli. Na taj način dobijate mnogo informacija o njima. Međutim, koliko su te informacije zaista značajne?

Svako od nas voli da izgleda lepo. Neko to uspeva i sa polovnom garderobom koju kupuje za 200 dinara u second-hand prodavnicama. Drugi izgledaju jeftino, čak i ako su neki odevni predmet platili 20.000 dinara. Sve je stvar ukusa, stava, karaktera, govora tela…

Veliki broj ljudi u državi ima primanja koja su jedva dovoljna da pokriju ceo mesec. Ali, bez obzira na to, ne odričemo se skupih mobilnih telefona, kompjutera, markirane garderobe… Kada prošetate gradom, videćete da su kafići i bašte puni. I to u sred radnog vremena. Sebi ukidamo na nekim osnovnim stvarima, kako bismo okolini pokazali da i dalje možemo da držimo korak sa svima koji imaju mnogo veća primanja od nas.

Ukoliko imate decu, u velikom ste problemu. Ona više ne žele da nose bilo šta. Česti su slučajevi različitih oblika vršnjačkog nasilja i maltretiranja, jer su neka deca drugačija. Ukoliko obuku polovnu zimsku jaknu koju je nosio neko od starije dece, bivaju ismejana, bez obzira što je ona u odličnom stanju. A šta mislite, ko je kriv zbog toga?

Opterećeni smo novcem. Druge vrednosti su preuzele vođstvo. Pogrešni ideali predstavljaju zvezde vodilje, kako nas odraslih, tako i naše dece. Ne uživamo u sitnicama, ukoliko ne koštaju puno. Razmislite. Šta je ono što stvarno želite? Koliko dugo ste srećni zbog novog mobilnog telefona? Da li Vam je zaista potrebna sva ta prateća oprema? Da li je zaista neophodno da ima najbolju moguću kameru? Ne zarađujete fotografišući, zar ne?

Dok se sami ne vratimo nekim jednostavnim, uobičajenim vrednostima i navikama, ne možemo očekivati da naša deca to učine. Nemaju od koga da vide. Nema ko da im pokaže. Bogato dete je omiljeno u društvu jer zabavlja ostale najnovijim igricama koje je dobilo. A drugo dete, čiji roditelji nemaju tolika primanja, bude u senci. Sve njegove sposobnosti i inteligencija uopšte nisu zanimljivi…

Sama proizvodnja funkcioniše tako da se sve stvari veoma brzo kvare. Zamenjuju se novim. Nema više popravki. Usluge obućara su skuplje od novih cipela. Niko ne obraća pažnju na to što će ih nositi čitavih mesec dana.

Vratite se malo unazad. Pratite sebe i svoja interesovanja, umesto najnovije trendove u bilo kojoj oblasti. Usporimo malo. Budimo spontani. Uživajmo u pravim vrednostima, kao što su ljubav, prijateljstvo, porodica, komunikacija…

Ako želite da naučite decu pravim vrednostima, ne kupujte im sve što požele. Bolje im pružite svoje dragoceno vreme. Posvetite se svojim prijateljima. Vratimo se nekim osnovnim nematerijalnim stvarima koje su nas nekad i te kako činila srećnim. Stvarajte uspomene koje će potrajati.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor