Ali, on to već zna!

Kada govorite o ljubavi i braku, većina će Vam odgovoriti kako partner posle nekog vremena prestaje da se trudi. Nije sve onako kako je bilo na početku. Nezadovoljstvo sve više raste, dok ne poprimi onaj oblik u kojem se ne možete pogledati i do nekoliko dana. Njegove mane Vam sve više smetaju. Nemate više toliko strpljenja i tolerancije kao na početku.

Onda dođu oni pravi, životni problemi kada se kvalitet Vaše veze zaista dovede u pitanje. Lako je biti zaljubljen i srećan kada je sve idealno. Međutim, kada imate pritisaka sa hiljadu strana, Vaša veza doživljava pravi test.

Ruku na srce, tuđe greške vidimo mnogo bolje i brže nego sopstvene! Slušate nju: on je ovakav ili onakav, radi ovo ili ono, ne pomaže, nije romantičan, ne trudi se! Sličnu priču čujete i od njega: stalno je nervozna, umorna, sve joj je ostalo važnije od mene, ne trudi se dovoljno, ne želi da budemo bliski… Svaki partner vidi ono što želi, ne razmišljajući da su mnoge reakcije partnera nastale zbog propusta sa druge strane.

Nedavno sam razgovarala sa prijateljicom koja već duže vremena kritikuje svog muža. Pitala sam je da li u njihovom braku postoji bilo šta što je dobro i lepo, a ujedno i važno. Malo je razmislila i počela da nabraja sve što je i dalje čini srećnom. Pitala sam je: „Da li ikad razgovarate o tome? Da li si ga ikad pohvalila zbog toga? Da li si mu rekla koliko ti znači to što je takav?“ Njen odgovor mi je rekao sve: „Ali, on to već zna!“

Ne, ne zna! Posle nekoliko godina partneri retko kad razgovaraju o lepim stvarima koje njihov brak čini kvalitetnim. Upadnu u mašinu zvanu svakodnevnica: posao, deca, stres, novac, spremanje, kuvanje, neispavanost… Ne pronađu vremena i načina da se posvete jedno drugom! Smatraju da su sve već rekli ili uradili i da nema potrebe da se trude, jer je on/ona pravi partner koji treba da razume sve. Čak i ono što nikad nije izgovoreno!

Budimo realni. Pravi život nije bajka. Vaš partner nije Vaša druga polovina! Jedno je to što Vas poznaje bolje od bilo koga drugog, a sasvim drugo to da može da predvidi svaku Vašu želju ili brigu. Razgovarajte. Otvoreno i bez ustezanja. Počnite sa tim od samog početka. Ništa se ne podrazumeva. Recite mu. Ne čekajte poslednji momenat. Ne čekajte da prođu godine. Ne čekajte bolji trenutak. Sada je pravo vreme za to!

Sigurno imate svojih mana. Ni Vašem partneru nije lako. Možda ste teški u određenim situacijama. Da li Vam je palo na pamet da ih Vaš partner mudro trpi, ne kritikujući Vas zbog toga nekoliko puta na dan?

Razgovarajte. Ne budite ponosni. Potrudite se da budete bolji i zbog sebe i zbog Vama bliskih ljudi. Ako očekujete savršenost od drugih, kako to da je Vi ne pružate? Reći ćete: „Ali, ja sve radim kako treba!“ Možda, ali ipak upitajte svog partnera za iskreno mišljenje. Odgovor Vas možda iznenadi. A tada, nemojte se ponašati nezrelo. Prihvatite svoj deo odgovornosti.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor