Da li zaista slušate svog partnera?

Na poslu je bilo zaista naporno. Kolege nemaju razumevanja, a nadređeni još manje. Od Vas se očekuje da budete robot koji radi precizno, brzo i kvalitetno. Dolazite iscrpljeni kući. Započinjete svađu sa svojim partnerom. Nezadovoljni ste. Želite da rešite problem. Da li je to zaista tako ili samo želite da izbacite iz sebe sve loše što Vam se nakupilo?

Kada se partneri svađaju i ne postižu rezultat koji žele, obično ne slušaju šta druga strana govori. Čujete samo delove rečenica. Tumačite ih onako kako Vam odgovara. Hvatate se za jedan delić i gubite smisao. Čekate da partner kaže barem jednu pogrešnu reč i vodite raspravu onako kako Vam odgovara, iako je u potpunosti skrenula sa započete teme.

Razmislite… Da li ćete išta postići ovakvim načinom? Ukoliko želite samo da se iskalite na nekome, da li mislite da ste fer? Da li je, u tom slučaju, zaista moguć bilo kakav dogovor, kompromis ili rešenje problema? Kada biste se našli sa strane dok se jedan par svađa i slušali koliko njihova rasprava zaista nema veze jedna sa drugom, iznenadili biste se.

Ukoliko imate ovakav nastup za vreme svađe, Vi uopšte ne poštujete svog partnera. On nema slobodu da kaže ono što zaista misli. Ne može da pokaže svoja slaba ili negativna osećanja. Ne može da iznese konstruktivnu kritiku ili bilo kakvo mišljenje. A ukoliko partner to ne može ispred osobe koju voli najviše na svetu, čemu ta veza vodi? Nezadovoljstvu i kraju…

Čak i kad se raspravljate, važno je da poštujete jedno drugog. Potreban Vam je partner koji je prisutan, koji Vas čuje i razume. Poenta sukoba nije u pobedi jednog partnera, već dogovor i kompromis kojim će obe strane biti zadovoljne. A ovakav rezultat možete postići samo ukoliko stvarno slušate svog partnera. Isto to i on treba učiniti. Nije dovoljno kada se samo jedna strana trudi, jer ubrzo shvata da je to uzalud.

Kako biste imali raspravu koja ima pozitivan i zadovoljavajući kraj, potrebno je da slušate jedno drugo, bez nerviranja, ljutnje i prebacivanja krivice. Da li mislite da je to moguće? Ukoliko nije, nemojte je ni započinjati, jer se neće završiti onako kako želite.

Ovo je prava veština. Potrebno je da se uzdignete iznad svega što osećate. Potrebno je da se iskontrolišete, sačekate svoj red, imate strpljenja i razumevanja… Ponekad ćete svoja osećanja morate da stavite sa strane. Barem privremeno…

Imajte na umu da ovo zaista možete postići. Ali, samo ukoliko to zaista želite. A najvažnije je da oboje želite isto. Ukoliko se samo jedna strana bude trudila, pomaka neće biti. Kako biste izvežbali ovu veštinu, probajte sa sledećim trikom:

Tokom rasprave, pravo govora ima samo onaj koji drži neki lagani predmet. Taj predmet može biti bilo šta što zajedno odaberete (jabuka, kamenčić, papir). Važno je da oboje znate pravila igre. Dok jedan partner priča, drugi sluša. Nema upadanja i prekidanja. Zapamtite sve što je partner rekao i kada dođe red na Vas, imate pravo govora.

Pokušajte. U početku će Vam biti zaista teško. Ali, što pre naučite da slušate jedno drugog čak i tokom rasprave, bićete zadovoljniji svojom vezom ili brakom.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor