Jutro je pametnije od večeri!

Da li spadate u temperamentne osobe koje često kažu ono što, zapravo, ne misle? Da li često imate osećaj krivice zbog ružnih izgovorenih reči? Kada prođe malo vremena ili kada se ujutru probudite, shvatate da situacija i nije bilo baš toliko strašna… Preterali ste u svojoj reakciji… Opet… Zbog toga se partner i deca sve više udaljavaju od Vas…

Dolazite kući sa posla. Imali ste naporan dan. Kod kuće Vas čeka starije dete koje je donelo jedinicu iz matematike. Vežbali ste sa njim cele nedelje. Ali, ono je, uprkos tome, dobilo jedinicu. Svašta mu govorite. Besni ste, kako na sebe, tako i na njega. Ne shvatate zbog čega mu ne ide taj nastavni predmet. U svemu ostalom je odlično. Ono spušta glavu dok Vi vičete. Oči su mu pune suza.

Čekajte. Zar stvarno mislite da je želeo da dobije tu jedinicu? Zar ne mislite da je vreme da problemu pristupite drugačije, iz nekog drugog ugla? Vikanjem ništa ne postižete, osim što se dete plaši Vaše reakcije. Ukoliko ovako nastavite, neće Vam više ništa govoriti i počeće da Vas laže. Da li je to ono što želite?

Imate trogodišnjake u malom stanu. Usled jurnjave srušili su čašu sa stola i razbili je. Vi počinjete da vičete. Kažnjavate ih. Čekajte. Deca su u pitanju. Sasvim je normalno i prirodno da imaju želju za pokretom i igrom. Problem je što nismo svi u mogućnosti da imamo kuću sa ogromnim dvorištem, već nas petoro živi u dvosobnom stanu.

Suprug kasni na večeru. Imao je važan sastanak na poslu. Nije još ni ušao, a Vi počinjete sa paljbom. Smetnuli ste sa uma da bi on najviše želeo da je kod kuće. Ali, ostaje duže, jer ne možete da se izborite sa dve plate do kraja meseca. Pokušava da obezbedi bolji život. Vi to činite kod kuće sa decom, on to čini na poslu. Sve u svemu, oboje se trudite iz petnih žila.

Niko ne voli da bude u prisustvu osobe koja je stalno nervozna. Niko ne voli da ga kritikuju za nešto za šta se stvarno trudio. Nije važno to što nije uspeo. On je uložio svoje vreme i energiju u određeni poduhvat. Kada mu saspete u lice bilo kakvu kritiku, oseća se još gore. Razmislite pre nego što ćete bilo šta reći. Ne opravdavajte sve činjenicom da ste temperamentna osoba. Svako od nas može da raste, razvija se i menja, ukoliko to stvarno želi. Svako od nas može biti bolji iz dana u dan. Bez obzira koliko godina ima.

Potrudite se. Budite bolji. Sačuvajte bliskost koju ste godinama gradili sa sopstvenom porodicom. Nemojte je rušiti iz dana u dan zato što ste nervozni ili imate „buran“ karakter. Sačekajte jutro. Prespavajte noć. Ništa bitno se neće dogoditi u tom malom vremenskom razdoblju, osim što ćete Vi shvatiti da nije sve baš tako crno.

Vikom i burnim reakcijama zaista ništa nećete postići. Mnogi kažu: „Eh, sad mi je lakše!“ Ali, čim shvate težinu izgovorenih reči, bude im još gore nego na samom početku. Krivica ih izjeda. Vežbajte samokontrolu. Brojite do deset. Odložite konačnu odluku. Nemojte misliti da ćete u ovome uspeti preko noći. Trebaće Vam mnogo vremena i truda. Ali, ukoliko imate problema sa bliskim ljudima zbog burnih reakcija, zaista je vreme da pokušate sa promenom. Dokažite sebi da možete da se promenite. Ukoliko ne možete sami, obratite se za pomoć stručnom licu.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor