Koliko savremen život šteti braku i porodici?

Svakodnevna jurnjava za materijalnom sigurnošću i egzistencijom zasigurno ostavlja trag na kvalitet braka i porodice: radimo po ceo dan i provodimo malo vremena sa partnerom i decom. Čak i onda kada bismo mogli da pronađemo više vremena za njih, moramo obaviti neke opravdano preče stvari: odlazak u kupovinu, pranje i peglanje veša, pomaganje deci oko domaćih zadataka…

Međutim, složićete se da imamo i neopravdano preče obaveze: telefoniranje, pregled društvenih mreža, gledanje televizijskog programa, kao i mali milion sitnih obaveza koje „moramo“ baš sada da uradimo… I tako svakog dana…

Pre nego što trepnete, proći će nekoliko godina. Shvatićete da ste se malo ili mnogo udaljili od svog partnera, ali i od svoje dece. To ćete opravdavati sasvim logičnim izgovorima, jer ste radili sve neodložne poslove. Niko od nas sebi neće priznati da je možda mogao i drugačije da se organizuje.

Ne možemo vratiti ono staro vreme kada se život odvijao mnogo sporije. Ali, ukoliko to stvarno želimo, možemo uraditi sledeće – promeniti životne prioritete. Evo kako to možete uraditi:

Cele nedelje vodite dnevnik. I to ne bilo kakav. Zapišite koliko vremena ste proveli na telefonu, ćaskajući sa svojim prijateljima, kolegama, rodbinom… Zapišite koliko vremena ste potrošili pretražujući internet: možda ste gledali neke nove zavese, posteljinu ili garderobu… Neka Vam posebna stavka budu društvene mreže i elektronski časopisi – sigurno ste gledali slike koje je Vaša komšinica (koju inače jedva poznajete) okačila… Čitali ste vesti o politici, sportu, dnevnim dešavanjima…

Budite zaista iskreni i odgovorni u obavljanju ovog zadatka. Na kraju nedelje saberite koliko je to vremena u minutima ili satima. Iznenadili ste se? Zar Vam toliko vremena ode na ove nepotrebne stvari? Ako ste proveli pola sata dnevno na društvenim mrežama, to je sasvim dovoljno za pranje sudova. Ukoliko ste proveli više od toga, imate vremena čak i da uključite mašinu, raširite veš i ispeglate ono što Vam je potrebno za sutrašnji dan.

Napravite spisak svih stvari koje morate obaviti tokom nedelje. Podelite ih po danima. Spisak je zaista dugačak, zar ne? Sada prihvatite da niste super žena ili muškarac i preškrabajte jednu ili dve sa svakog dana u nedelji. Neka to bude nešto što i nije toliko hitno. Na primer: pranje prozora ili automobila. Nemojte se osećati loše zbog toga. Objasnite sebi da pronalazite vreme za druženje sa svojim partnerom i decom.

Kada budete unapred znali spisak svih obaveza, shvatićete da možete uštedeti barem 15 minuta dnevno, tako što će Vam mnoge obaveze biti usput ili u istom delu grada. Uradite ih kako biste nekog drugog dana imali više vremena. Ukoliko ste u mogućnosti, određene stvari po gradu obavljajte kada su Vam deca u školi ili suprug na poslu.

Tužno je što hvatamo slobodne minute kako bismo proveli više vremena sa sopstvenom porodicom. Ali, oni su i te kako važni. Niko Vam neće reći: „Hvala“, ako operete prozore. Ali, ako to vreme provedete sa svojim detetom, znate da ste uložili u kvalitetnu stvar koja će Vaš život učiniti srećnijim. Ne budite sopstveni rob. Posvetite se zaista važnim stvarima.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor