Šta Vam najviše nedostaje sad kada ste postale mame?

Volimo svoju decu najviše na svetu! I bez obzira koliko naporno bilo, nikad se ne bismo menjale za onu devojku od pre koja je stizala da se posveti sebi, svom poslu, hobiju, interesovanjima… Ali, s’vremena na vreme svaka mama poželi sledeće:

Samostalan odlazak u toalet. Mame male dece znaju koliko je smešan svaki odlazak u toalet. Ukoliko imate bebu, žurite jer ona plače. Ukoliko dete ima dve ili tri godine, ono Vas prati, želi da bude sa Vama, ispriča Vam samo još nešto… Sve u svemu, niste same ni dok sedite na wc šolji.

Dugo i opušteno tuširanje, pranje i feniranje kose. Sećate se onog perioda kada ste satima bile u kupatilu, spremajući se za neki izlazak? Koliko sada traje Vaše tuširanje? Dva ili tri minuta? I ne tuširate se onda kada Vi to poželite, već onda kada Vam dozvoli dete (na primer, dok spava).

Spontanost. Sećate se onog perioda kada ste mogle da izađete iz kuće u bilo koje doba dana ili noći? Ostajale ste do kad ste želele. Niste žurile. Čak i ako ste imale obaveza, znali ste da ćete ih završiti istog dana. Nije bilo presije, stresa ili žurbe…

Razgovor sa odraslima o nekim drugim temama: posao, sport, politika, zanimljivosti… Ili, razgovor sa najboljom prijateljicom u kojem Vas dete ne prekida. Kad god se okupimo, razgovaramo o deci: „Kako ti jede? Koliko spava? Jel bolestan? Kad ste prestali da koristite pelene? Gde se udario?“ Nijedna druga tema nije toliko važna.

Gledanje televizije i slušanje muzike. Kada ste poslednji put pogledale neki film od početka do kraja? Kada ste slušale muziku za odrasle? Svakodnevnicu Vam sada čine crtaći i dečije pesmice…

SAN. Sećate se onog perioda kada ste spavale 7 ili 8 sati u kontinuitetu? Niko Vas nije budio. Vikendom ste mogle da legnete i u tri ujutru, jer ste znale da ćete se sledećeg dana sigurno naspavati. Sada ste srećene ako povežete 5 ili 6 sati sna.

Odlazak od kuće bez užine, flašica, mleka, sokića, pelena, jaknica i dodatne garderobe. Od kad imate decu, komšija uvek pomisli da idete na put gde ćete provesti najmanje tri dana… A što je još smešnije, ništa od tih stvari nije za Vas.

Čišćenje stana samo jednom nedeljno. Sada i ne znate koliko puta dnevno obrišete pod, usisate prosuto, pokupite polomljeno… O sudovima i da ne pričam…Veš mašina je stalno puna. Možda Vam ni dve ne bi bile dovoljne.

Posvećenost partneru. Sećate se onog perioda kada ste se budili jedno pored drugog i ostajali u krevetu satima? Sada skačete na svako dečije kijanje, kašljanje, meškoljenje… Dete Vas budi u cik zore, čak i ako je nedelja. Pravog odmora više nema.

Ovaj spisak se svakako može dopuniti sa još hiljadu stvari i sitnica. Međutim, kada bi Vas neko pitao u kojem periodu života biste radije bile, sigurno biste odabrali ovaj drugi – sa decom. Čak i kad negde odete da se odmorite, deca Vam užasno nedostaju. Već nakon prvog dana. Osećaj krivice Vas progoni. Zato, uživajte u njima, brzo će odrasti…

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor