Koliko odnos ćerki i očeva utiče na njen izbor budućeg partnera?

Ova tema je prebukirala mnoge romane i filmove… Kad god čujete da žensko dete ima problematičan odnos sa partnerom, znate koga ćete okriviti – tatu! Međutim, da li je to baš sve tako jednostavno?

Na izbor budućeg partnera utiče mnogo faktora: celokupna porodična atmosfera, odnos između majke i oca, odnos između dece i roditelja, karakter i ličnost samog deteta, iskustva koje ono ima sa drugim ljudima, načini na koje rešava probleme… Dakle, ne može se tvrditi da je zaslužan samo jedan faktor.

Ukoliko je njen otac, pre svega, dobar suprug, koji poštuje njenu majku, voli je, pruža joj podršku i zaštitnički je nastrojen, ćerka će tražiti slične ili identične kvalitete i kod svog budućeg izabranika. Ona će težiti onome što joj je čitav život bilo pred očima. A otac je prva muška figura sa kojom se ona susreće. Tako da je sam odnos između ćerki i očeva zaista od velike važnosti. Očevi u velikoj meri utiču na formiranje njihovog samopouzdanja.

Ne postoje neka teška i striktna pravila koja se moraju poštovati. Svako od nas je drugačiji. Ali, važno je da otac nađe vremena da se posveti svojoj deci. Nije dovoljno da radi po ceo dan i kupuje joj sve ono što ona poželi. To je daleko od poželjnog.

Svako dete, bez obzira da li bilo muško ili žensko, morate naučiti šta znači biti odgovoran, samostalan, snalažljiv…Ukoliko sve padne gotovo sa neba, a Vi se nađete tu da rešite svaki problem umesto njih, neće se dobro završiti.

Dakle, potrebno je biti otvoren u komunikaciji, održavati bliske odnose, pričati i o temama koje nisu tako prijatne, štititi dete onda kada je to potrebno, ali ujedno je učiti da bude svoja i samostalna. Nekad će Vam pasti mrak na oči kada Vam dete prvi put bude reklo: „Mrzim te!“ Možda je niste pustili na žurku na koju je želela da ode. Ali, ukoliko ste procenili da još uvek nije vreme za to i da ona nije dovoljno spremna, kasnije će Vam biti zahvalna.

Sa druge strane, morate imati poverenja u svoju ćerku. Uvek ćete je gledati kao Vašu malu devojčicu, iako ona to već odavno nije. Nemojte joj sve braniti, jer će se jednog trena otrgnuti kontroli i pokušati sve ono što nikad nije smela. U tom slučaju, napravićete mnogo više štete nego koristi.

Treba imati autoritet, postaviti pravila i granice i biti dosledan. Ali, istovremeno, Vaše dete ne smete posmatrati kao igrača iz suprotnog tima. Niti ona treba imati takav osećaj. Važno je da zna da sve što radite, radite iz ljubavi i zabrinutosti.

Razgovarajte sa njom o muškarcima kada dođe vreme za to. Nemojte priču prepuštati uvek mami. Objasnite joj kako da se zaštiti. Objasnite joj kako da prepozna ukoliko je neko laže ili želi da je iskoristi. Možda ćete crveneti, ali ćete joj učiniti ogromnu uslugu. Kontrolišite je, ali ne preterano. Ne trebate znati baš svaku tajnu koju taji.

Pre svega, budite joj roditelj, ali i prijatelj. Ona mora imati osećaj sigurnosti i mora znati da Vama može da se obrati u kakvom god problemu se našla. Volite njenu majku, vodite računa kako se ponašate prema svim ženama u Vašem okruženju… Tada ćete joj biti pravi uzor.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor