Razum ili srce?

Možda imate trideset, četrdeset ili pedeset godina… Što ste stariji, teže Vam je setiti se kakvi ste bili ranije. Sigurno ste hiljadu puta govorili: „Ja neću biti takva. Neću napraviti tu grešku. Neću biti baš toliko ponosna! Videću na vreme šta se dešava! Neću dozvoliti da mi svakodnevnica pokvari odnos sa partnerom! Biću drugačija!“

U početku zaista budete! Smejete se! Glupirate se! Dozvoljavate sebi ludosti! Znate da je život samo jedan! Ne poštujete pravila! Skačete po baricama! Valjate se po snegu! Zastajete da vidite zalazak Sunca ili cvrkut ptica! Imate strpljenja i razumevanja za izvoz! Ne dozvoljavate da Vas svakodnevni stres ometa u bilo čemu što je zaista važno!

Naiđete na partnera koji je sličan Vama. Dovoljno je drugačiji od drugih. Pored njega se osećate lepo, srećno, voljeno… Ne slušate tuđe priče i iskustva. Verujete da će biti drugačije. Na kraju krajeva, optimizam i nada su veoma važni pokretači. Zamislite da odmah odustanete, pre nego što ste probali. Kad tad biste zažalili.

Posle određenog vremena, polako ali sigurno postajete kao i svi drugi parovi. Svađate se. Nerviraju Vas njegove mane. Njega nerviraju Vaša zvocanja. Udaljavate se. Ne pričate. Budete ponosni. Iako vidite šta se stvarno dešava, birate da ne vidite i ne kažete. Držite do sebe. Sve to čini i Vaš partner. Zaboravljate da ste nekada bili MI. Zaboravljate da ste se zakleli da se Vama neće dogoditi sve ono što se dešava drugim parovima. Zaboravljate da se smejete, skačete po baricama, valjate po snegu. Zaboravljate da ste rekli da ćete se truditi.

Razum pobedi. Srce stavljate u drugi plan. Sada je zaista važno da uspavate decu… Ili da pospremite stan… Ili da završite taj izveštaj sa posla… Partner čini to isto! Svakodnevnica Vas je progutala. Shvatate da ste bili samo nezrelo derište koje je verovalo u čuda. Kako ste samo bili naivni. Mislili ste da ćete Vas dvoje uvek biti zaljubljeni.

Ne odustajte! Još uvek nije kasno! Svaki brak prolazi kroz različite faze i naravno da nećete biti zaljubljeni kao na početku. Ali, ukoliko ste imali malo sreće i naišli na partnera sa kojim zaista možete o svemu otvoreno da razgovarate, većina problema je već rešena. Sada ste Vi na redu. Učinite nešto lepo. Iznenadite svog partnera. Pustite ga u svoj svet. Oprostite. Razumite. Nemojte biti ponosni.

Niko Vam neće reći: „Bravo, postupila si ispravno!“ Vi ćete se nositi sa svojom odlukom. Vi ćete biti srećni ili nesrećni. I samo Vi ćete sve to osetiti na svojoj koži. Zato, dozvolite sebi da budete dete. Dozvolite sebi da pogrešite. Probajte! Verujte u čuda!

Nemojte biti naivni i glupi. Ali, nemojte se držati ni svih onih pisanih i nepisanih pravila. Budite nezreli. Učinite neku malu glupost. Nemojte spavati. Zaglavite do kasno! Budite mamurni. Opustite se sa svojim partnerom. Učinite nešto što biste učinili samo u slučaju da imate dvadeset godina. Budite nesmotreni. Osvežite svoju vezu. Videćete ogromnu promenu, kako kod sebe, tako i kod Vašeg partnera. Verujte u svoj brak i svog partnera. Sigurno ima mnogo razloga za to!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor