Koliko puta na dan sebi kažete: „Moram“?

„Moram rano da ustanem! Moram na posao! Moram da pospremim stan! Moram da radim ceo dan! Moram da operem sudove! Moram da odem na trening! Moram da postignem optimalan rezultat! Moram dobiti povišicu! Moram da se vidim sa drugaricom! Moram u kupovinu! Moram da operem auto! Moram da vratim kredit!“

I tako iz dana u dan! Nemate jedan dan odmora! Ali, ne od drugih, već od sebe! Da li se to zove motivacija? Da li je to podstrek? Postavljanje ciljeva? Ili nešto sasvim treće? Ova reč može biti veoma opasna! Naravno da se neke stvari moraju uraditi! Ali, napravite mali test: zapišite u kojim sve situacijama ste je izgovorili. Izgovorili ste je čak i onda kada ste trebali da se opustite ili da se vidite sa prijateljem. Izgovarate je čak i kod onih stvari kod kojih biste trebali da uživate, ali pošto sve to „morate“, uživanje vremenom prestaje.

Na taj način život postaje jedno veliko „moranje“. Prestajete da uživate u sitnicama. Prestajete da se smejete. Prestajete da obraćate pažnju na sve te sitnice koje život čine lepšim! Stalno jurite za nečim, misleći da ćete biti srećni tek onda kada to nešto uhvatite! A onda, jednog dana, to nešto i uhvatite. Osećaj i nije nešto posebno! Daleko je od onih svakodnevnih sitnica koje gubite iz vida i koje zapostavljate! Olako shvatamo sve ono lepo što nam se dešava.

Dok jurim po stanu da obavim sve moguće i nemoguće gluposti i obaveze, zove me dete: „Mama, kad ćeš imati vremena da se igramo?“ Shvatam da nisam jedina i da svi oko mene to rade. „Moram, moram, moram…!“

Probajte da postavite stvari na drugačiji način. Probajte da napravite samo jednu malu promenu. Umesto „moram“, recite „želim“! Videćete da ćete vremenom početi mnogo više da uživate u određenim aktivnostima. Naravno da neće upaliti baš u svemu, ali dovoljno je da promenite i jednu trećinu toga. Živimo u ogromnom stresu! Nemamo vremena ni za sebe, ni za sopstvenu porodicu! U stvari, postavljamo pogrešne prioritete!

Stanite i razmislite! Uživajte u zalasku Sunca dok spuštate roletne u stanu! Bacite pogled na taj zeleni park koji se nalazi ispred Vaše zgrade! Uživajte u svom lepom dvorištu. Zbog toga ste ga i sredili, zar ne? Posvetite više vremena svojoj deci! Smejte se sa njima! Naučite ponovo da se opustite! Upoznajte ponovo svog dugogodišnjeg partnera! Izbacite moranje iz svega gde je to moguće!

Novac je počeo da biva glavni pokretač svega! To vrlo dobro znaju oni koji ga nemaju, a mnogo je, nažalost, takvih! Postali smo kao današnja moderna omladina: bez tehnike nema zabave! Ne znamo da se snađemo ukoliko nemamo onoliko novca koliko smo zamislili! Radije bismo ostali kod kuće, nego da se okupimo sa društvom i napravimo izlet! Ne idemo u goste i ne zovemo prijatelje kod nas, ukoliko nemamo da ponudimo pola frižidera!

Ipak ste Vi oni koji kroje sopstvenu sudbinu! Umesto da čekate to nešto što možda nikad neće doći, pokušajte da uživate u sadašnjem trenutku! To je nešto što Vam niko ne može oduzeti, osim Vas samih i Vaših čuvenih milion „MORAM“!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor