Da li je Vaše dete zahtevno?

Svako dete je drugačije i mnogo toga zavisi od njegove ličnosti. Međutim, pre nego što sve prepustite genetici, zapitajte se koliko Vašeg udela ima u svemu tome. Svako dete je zahtevno. Međutim, neka budu posebno teška i naporna.

Žalite se da nemate vremena za sebe i da morate konstantno zabavljati svoje dete. Ukoliko je jako malo, to je u redu. Međutim, već oko treće godine ono počinje da bude samostalno u mnogim aktivnostima. Ali, samo pod jednim uslovom – ukoliko mu dozvolite!

Često čujem sledeće rečenice preterano privrženih roditelja: „Ali, zaista mi nije teško. Zašto da se dete muči? Mogu ja to sama.“ Naravno da nam nije teško učiniti bilo šta za naše dete. Međutim, ukoliko činite baš sve umesto njega, dete će Vam postati upravo ono što ne želite: preterano zahtevno, razmaženo, bezobrazno, nevaspitano…

Svako dete se razvija sopstvenim tempom. Ali, samo ako mu to dozvolite. Da, znam da Vam nije teško da mu dohvatite igračku sa police. Ali, da li ste se zapitali: „Da li ono to može samo učiniti?“ Ukoliko može, dozvolite mu to. Možda će morati da se popne na prste ili privući svoju malu stolicu. Ali, to je samo dokaz da se ono snašlo u novoj situaciji i predstavlja uspeh na osnovu kojeg gradi svoje samopouzdanje.

Da li mu i dalje spremate sobu, iako je dovoljno veliko da to samo učini? Dok su deca mala, mogu skloniti igračke na mesto. Kasnije im možete povećati zahtev tako što će obrisati prašinu i na kraju usisati. Možda to neće biti savršeno, ali važno je da dete stiče osećaj odgovornosti i samostalnosti.

Da li radite domaći umesto njega? Da li dete ima bilo kakvih obaveza po kući? Da li se samo oblači? Tušira? Pere zubiće? Ukoliko sve radite umesto njega, šaljete mu poruku da je nesposobno, jer Vi to možete bolje, brže, lepše. Setite se svog detinjstva. Da li ste baš sve radili savršeno? Ili Vam je trebalo mnogo vežbe i truda kako biste sve to naučili?

I u jednom trenutku dolazite do pucanja…Vaše dete jeste zahtevno, ali zato što mu Vi niste dopustili da bude drugačije. Posle određenog vremena dete se navikava na ovaj luksuz. Zašto bi se ono trudilo, kad Vi sve to obavljate umesto njega? Onda izraste u lenjo derište, a Vi nemate snage da stojite od sklanjanja i svih dodatnih obaveza…

Shvatate da je kasno. Ono je već formiralo svoju ličnost. Ali, ne brinite. Za to je potrebno mnogo vremena i godina. Zato, pustite svoje dete. Neka pogreši, padne, uprlja se, polomi tanjir, prospe mleko, polije se supom… Svaku aktivnost koju samostalno obavi dovešće do usavršavanja njegovog motornog i emotivnog razvoja.

Pustite dete da se upozna sa osećajem odgovornosti.To neće učiniti ukoliko kažete: „Ali, meni zaista nije teško.“ Što više zahteva upućujete, ono će biti manje zahtevno, jer je tako naučeno. Priuštite mu to.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor