Šta ne smete da zahtevate od svog partnera?

Kada se nalazimo u opuštenoj, otvorenoj, odgovarajućoj i zreloj vezi možemo biti svoji. Nije nas ničeg sramota. Sve naše vrline i mane dolaze do izražaja. Ne stidimo se. Pričamo o svojim najvećim strahovima. Tražimo pomoć. U trenucima kada nešto ne možemo sami, oslanjamo se na partnera i njegovu podršku. Međutim, postoje stvari koje ni u kom slučaju ne smemo zahtevati od svog partnera, bez obzira koliko dugo smo zajedno.

Ne zahtevajte stvari koje partner ne želi da uradi. Nalazite se u vezi sa partnerom koji je u mnogo čemu drugačiji od Vas. Prihvatili ste to. Obožavate njegove vrline, ali ste naučili da živite i sa njegovim manama. Ukoliko od partnera zahtevate nešto što on ne želi, vremenom ćete stvoriti rascep, pogotovo ako na tome mnogo insistirate. Možete o tome razgovarati, razmeniti stavove, ali ne i insistirati.

Ne zahtevajte osećanja koja partner ne oseća ili nema. Određene situacije u Vama izazivaju bujicu osećanja. Odmah biste počeli da plačete, ali se jedva suzdržavate. Međutim, Vaš partner je hladan. Vi počinjete raspravu: „Kako ti nije žao?!“ Svi smo drugačiji. Prihvatite to. Ne moraju nam isti događaju izazivati burne emocije. Ono što je Vama okidač, ne mora biti okidač i Vašem partneru.

Ne zahtevajte od partnera da odustane od nečega što voli. On bi to možda i učinio zbog Vas. Zato što Vas voli najviše na svetu i želi da Vam ugodi. Međutim, da li mislite da bi bio srećan? Potajno bi patio i vremenom bi naraslo nezadovoljstvo ogromnih razmera. Ukoliko to nikog ne ugrožava, zašto bi on odustao od nečega što voli? Prihvatite to kao deo njegove ličnosti i interesovanja…

Što je najvažnije, ne terajte ga da postane nešto što nije. Ne možete biti sa nekim u vezi i želeti da promenite dobar deo njegovih osobina, interesovanja, hobija… Ukoliko mislite da to možete, u grdnoj ste zabludi. Vaš partner je bio takav mnogo pre nego što je Vas upoznao. To ga čini onim što jeste. Ukoliko zahtevate da sve to promeni ili barem veliki deo toga, Vi zapravo tražite drugu osobu. Vaš partner neće biti srećan, jer neće osetiti spontanost i iskrenost u bilo kojoj reakciji, rečenici, stavu… Ili ga prihvatite takvog kakav jeste, ili pronađite nekog ko će Vam više odgovarati.

Ne zahtevajte od partnera da ne obraća pažnju na suprotan pol. To što smo u ozbiljnoj vezi, ne znači da nemamo oči. Svako od nas će primetiti ako neko dobro izgleda, ako se uočljivo obukao, našminkao ili bilo šta slično tome. To ne znači da će Vas partner prevariti. Ukoliko imate zdrav odnos pun poverenja, ljubomori zaista nema mesta. Biti odan i veran je stvar nečije odluke. Ukoliko to ne želimo, nećemo dozvoliti da iko poremeti našu vezu.

Na kraju, ne zaboravite da i Vi morate biti svoji. Niko ne voli neuhvatljive osobe koje svakog trenutka menjaju svoje mišljenje. Partner će Vas voleti zbog onoga što jeste. Gradite svoje mišljenje, interesovanja, hobije, prijateljstva… Adekvatan i zreo partner Vam ništa neće braniti. Sve što budete radili, radićete zato što želite, a partner će Vam pružati podršku koliko god može i zna.

Ne zahtevajte od svog partnera ništa što ne biste voleli da neko od Vas zahteva. Probajte da se stavite na tuđe mesto i zapitate kako biste se Vi osećali.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor