Samo reci šta treba i ja ću to uraditi!

Koliko puta ste se posvađale sa svojim partnerom zbog neravnopravne raspodele kućnih obaveza? Završavate sa poslom, a kod kuće Vas čeka kuvanje, spremanje, pranje veša, peglanje… Uz sve to, želite da provedete što više vremena sa svojom decom i partnerom. Ponekad uspevate sve da postignete, ponekad ne, te pucate na različite strane – nervozni ste, vičete na decu, nemate strpljenja, svađate se sa partnerom…

Kod nas se sve nekako podrazumeva. Podrazumeva se da žena vodi računa o kući i deci. Uz to, naravno, ima i redovan posao koji traje osam sati dnevno. Međutim, to zaista ne mora biti tako. Što više razgovaram sa bračnim parovima i prijateljima, sve više nailazim na istu situaciju koja se ponavlja u svakom domu.

Muž i žena dolaze sa posla. Deca jurcaju kroz kuću. Zovu mamu da se igra sa njima. A mama ne zna šta će pre od svih kućnih obaveza. Tata je seo da odmori, jer se umorio od posla. A mama nije?! Premorena nastavlja da obavlja poslove po kući i igra se sa decom. U jednom trenutku mama puca: „Ne mogu više! Ništa mi ne pomažeš! Ne mogu sve sama! Sediš po ceo dan! Kao da ja nisam umorna!“

Suprug je u čudu: „Ali, nisi mi ništa rekla! Šta trebam da uradim?!“ Svađa se nastavlja. Muž ne dobija odgovor na svoje pitanje, a žena nastavlja sa izlivom svog nezadovoljstva. I tako u nedogled. Svađe oko podele bračnih obaveza su veoma česte u braku. Međutim, postoji rešenje. Svom suprugu trebate reći šta želite. On neće primetiti koliko ste Vi umorne. Neće primetiti u kom trenutku treba da uskoči. On se isključio nakon posla. I što više ćutite, samo ćete ustaliti taj dobro poznati obrazac. A dešava se da Vas je i pitao šta treba, a Vi ste ljute samo odgovorile: „Ništa! Ja ću sama!“

Muškarci su ponekad kao deca. Trebate ih podsetiti. I što pre to prihvatite, stanje će se pre popraviti. Nije tačno da ne žele da pomažu u kući. Ali, svaki put ih trebate podsetiti. Dakle, otvoreno i bez ustezanja kažete: „Molim te, okupaj decu. Ja moram da spremim večeru.“ Nemojte ići okolo naokolo, već direktno, jasno i otvoreno recite šta treba. U tim trenucima muževi žele da pomognu.

Dakle, nemojte glumiti žrtve. Ne očekujte pomoć ukoliko ste već bledi od umora i nespavanja. Sve što trebate da uradite jeste da ih zamolite. I to ne unapred. U trenutku kada Vam treba pomoć, samo kažete: „Molim te, dođi da mi pomogneš.“ Ne čekate poslednji momenat kada već znate da nećete stići i kasnite negde, pa bivate nervozne i svađalački nastrojene. Tada je već uveliko pripremljen teren za svađu i stvari se neće odvijati onako kako ste zamislile. Umesto pomoći, počećete sa raspravom, a tada nema ništa od prethodnog dogovora.

Prihvatite da su žene i muškarci drugačiji po mnogim pitanjima, pa tako i po obavljanju kućnih poslova. Oni neće primećivati gomilu neispeglanog veša, sve dok ne budu imali šta da obuku. A Vama će neispeglan veš bosti oči svakog dana, bez obzira da li imate samo tri stvarčice u korpi.
Zato, bez nervoze i svađe. Samo ga lepo zamolite i većina njih će Vam pomoći istog trenutka. Ukoliko porazgovarate sa njima na ovu temu, većina muškaraca će Vam reći isto. Njima se ništa ne podrazumeva.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor