Da li ste svesni koliko ste bogati?

Imate dvoje dece. Zdrave i srećne dece. Imaju dobre ocene u školi. Lepo se ponašaju. Kao i svako drugo dete, ponekad znaju biti nemirni i neuhvatljivi. Radoznala su, prepuna pitanja. Ali, uglavnom su nasmejana. I raspoložena.

Imate supruga kojem ste sve na svetu. Kad god je teško, on je tu. Možda nije idealan i ima svojih mana. Možda je nervozan, jer zna da se bliži kraj meseca, a njegova plata nije dovoljna za osnovne stvari koje Vam trebaju svakog dana. On je ljut na sebe. Ni na koga drugog. Smatra da je to njegova odgovornost – zarađivati dovoljno!

Žena Vam je umorna. Ali, bez obzira na sve, pronalazi poslednji atom snage i igra se sa decom. Smeje se. Juri po stanu. Crta sa starijim detetom, dok mlađe drži u naručju. Kuva ručak, a nemate pojma kako pronalazi novac za sve te obroke. Trudi se. Lepa Vam je. Zanimljiva.

Imate i nekoliko prijatelja. Ali, odličnih prijatelja. Znate da ih možete pozvati u pola noći i oni će doći po Vas, jer auto neće da upali. Pomoći će Vam i pružiti podršku šta god da je u pitanju. Družite se. Posećujete. Deca Vam se druže i viču u drugoj sobi, dok Vi pokušavate da vodite razgovore za odrasle.

Međutim, realnost Vas stalno opominje. Stižu računi. Rata za kredit. Dete Vam raste. Trebaju mu nove patike. A i ti časovi se moraju platiti. Vrtić. Škola. Gorivo. Hrana za sve Vas. Ništa preterano. Ništa skupo. Eto, samo to osnovno. A Vi nemate. I onda počinje…

Nervozni ste. Sve Vas iritira. Čak i najmanje sitnice na koje nikada niste obraćali pažnju! Ne smejete se. Svi se sklanjaju od Vas. Odsutni ste. Nemate volje da se igrate sa decom. Nemate volje da se prepirete sa suprugom oko prljavog veša! Sve se menja, kad nemate dovoljno para…
Uvek nam je primamljiviji tuđ život! Razmišljate o kolegi koji ima duplo veću platu. Razmišljate o komšiji koji vozi skupa kola. Maštate o lepoj garderobi. Odlasku na skupo letovanje gde nećete sami kuvati, već sesti u restoran i stvarno odmoriti!
Međutim, da li ste znali da Vaš prijatelj ima bolesno dete koje stalno vodi po lekarima? Da, ima veću platu. Ali, ne verujem da biste se u tom slučaju menjali sa njim. Da li ste znali da Vaša prijateljica nosi markiranu garderobu, ali i supruga koji nikad nije kod kuće? Oni se ne smeju kao Vi i Vaš suprug. Ne pričaju o svemu. Ne vode ljubav mesecima.

Deca su im tiha i mirna. Ali, ne zato što su dobra i lepo vaspitana. Već zato što imaju roditelje koji se svađaju svakog dana i koji su preterano strogi. Čak i ako im dete slučajno prolije šolju mleka. Ona su toliko uplašena da ne smeju da viču, jure po kući ili budu hiperaktivna. Znaju da će biti kažnjena. I to ne oduzimanjem igračaka, već batinama. Ozbiljnim batinama.

Zato, budite svesni svoje sreće. Možda nemate para, ali imate sve ostalo. Važno je da budete zdravi i srećni ljudima koji Vas okružuju. Bolje da ne upoznate muke svih tih ljudi kojima toliko zavidite. Sve je u Vašem stavu i pogledu na život. Okrenite vedriji list i uživajte u svakodnevnim sitnicama. Radite na sebi, tražite bolji posao, učite, razvijajte se i nemojte stati ukoliko još uvek niste zadovoljni… Ali, sve vreme budite svesni onog lepog što je svakog dana oko Vas.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor