Da li je Vaše dete nasilno tokom igre sa drugom decom?

Jedva ste čekali da Vam dođu prijatelji u posetu. Deca se igraju, dok se Vi malo opuštate i pričate o svim aktuelnim temama i problemima. Međutim, malo po malo, deca dolaze i tužakaju se. I to na Vaše dete! Ono otima, udara, štipa, gura drugu decu… Pa dobro, nisu sva deca idealna i svako se ponekad zanese. Ali, primećujete da Vaše dete to često radi! Pitate se da li je u pitanju neka dečija faza? Zaboravite te izgovore i reagujte odmah!

Dete ne treba naučiti da je nasilje opravdan način ponašanja, naročito u situacijama kada njegove želje i hirovi nisu odmah ispunjeni. Mala deca znaju biti sebična. Ali, roditelji su tu da ih nauče i pokažu druge mogućnosti i opcije. To ćete ponekad uspeti pričom i objašnjavanjem, ali ponekad ćete morati da primenite i određeni vid kazne.

Kad god imate priliku, pričajte detetu o tome kako treba da se ponaša. Pitajte ga da li bi ono volelo da ga drugar uštine ili gurne tokom igre. Stavite ga u tu situaciju. Neka zamisli kako bi se ono osećalo. Dok su deca mala, možda još uvek neće moći da se stave u tuđu poziciju. Budite kreativni. Odglumite neku situaciju. Otmite mu igračku. Nemojte mu dati ono što želi. Tada ga upitajte kako se oseća i objasnite mu da se i njegov drugar osećao isto tako loše kada je bio nepravedan prema njemu.

Potrudite se da Vaše dete ima dovoljno fizičke aktivnosti. Ono mora izbaciti sav višak energije iz sebe, ali na pravilan način. Ukoliko je vreme hladno ili loše, pa ne možete biti toliko napolju, upišite ga na neki sport koji je primeren njegovom karakteru, interesovanjima i uzrastu.

Kaznite ga. Ukoliko primetite da je Vaše dete agresivno prema drugoj deci, zapretite mu da se više neće igrati. Ali, nemojte pretiti u prazno. Ukoliko ste jednom rekli da se ne sme ponašati na određeni način i zapretili određenom kaznom, neka sledeći put ta kazna bude sprovedena. Na primer, neka stoji u ćošku dok se druga deca lepo igraju. Na taj način će, vremenom, shvatiti da mu agresivan način ponašanja ne donosi ništa dobro.

Razmislite kakva je situacija kod kuće. Ne zaboravite da ste Vašem detetu najveći uzor. Ukoliko se često svađate sa svojim partnerom ili drugim ukućanima i ne znate da rešite prepreku ili problem na društveno prihvatljiv način, nemojte to očekivati od svog deteta. Isto tako, nemojte ga potcenjivati. Mnogi roditelji misle da deca ne primećuju naše emocije ili reči kada gledaju crtaće ili igraju se. To nije tačno. Deca primećuju sve i ne možete ništa sakriti od njih.

Nemojte ružno razgovarati sa svojim detetom. Time mu pokazujete da je to opravdan način komunikacije. Ono takvo ponašanje prenosi na druge. Granice moraju postojati i moraju se poštovati. Ovaj način primenjujte od samog početka. Ne možete biti popustljivi sa detetom do njegove desete godine i onda krenuti sa drugim pravcem u vaspitanju. Budite dosledni i odgovorni od samog početka.

Ukoliko ne možete sami da se izborite sa ovakvim dečijim ponašanjem, konsultujte stručnjaka. Ponekad, roditelji ne mogu biti objektivni kada je u pitanju njihovo dete. Sva ljubav i druge emocije mogu ometati Vaše pravilno rasuđivanje. Najgore što možete da uradite jeste da bežite od problema i zatvarate oči pred njim. On se neće sam od sebe rešiti. A što duže budete čekali i Vaše dete bude bilo starije, manje su šanse za brzim i kvalitetnim rešenjem. Zato, reagujte odmah!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor