Udaješ se? Jel si trudna?

Ukoliko danas saopštite da se udajete, većina će Vas pitati: „Jel si trudna? Jao, super! Kad čekamo bebu?! U kom si mesecu?“ Procenjivaće da li je Vaša ljubav sa partnerom prava ili se udajete samo zato što „morate“. Pipaće Vam stomak ili ga maziti. Odmah će tražiti sve detalje: koliko dugo ste zajedno i kako to da ste baš sad odlučili da se udate…

Nekada je bilo sramotno ukoliko se udajete trudni. Danas se čude ukoliko se udajete zato što ste tako odlučili ili niste čekali da zatrudnite. Sve u svemu, zli jezici uvek pronađu o čemu će pričati. Nikom ne možete udovoljiti. Vi se udajete zato što to želite. Nemojte da se obazirete na tuđa mišljenja, tračeve ili ogovaranja. Na početku trudnoće ste posebno osetljivi, tako da Vas ove priče mogu nepotrebno izložiti dodatnom stresu.

Ukoliko Vam neko „puni glavu“, jednostavno se okrenite i idite. Zaista nema potrebe da se dodatno opterećujete, jer ćete ionako imati pune ruke posla oko organizacije svadbe. Podelite obaveze sa svojim partnerom. Ukoliko imate drugaricu sa stilom u koju imate poverenja, slobodno je uključite. Biće Vam od velike pomoći.

Međutim, dobro razmislite pre nego što se odlučite na ovaj korak. Ukoliko se partneri uzimaju samo zato što je žena trudna, u većini slučajeva se brak ne odvija kako treba. Mišljenja da ćete se posle zavoleti i da će Vas deca promeniti iz korena su, uglavnom, netačna. Kada dođe prinova mnoge stvari postaju teže i pravi problemi tek počinju. Ukoliko niste funkcionisali dobro ranije, teško da će Vas ove velike prepreke zbližiti.

Ovakav odnos je posebno težak za decu. Ukoliko od samog početka brak ne funkcioniše kako valja i radite sve na silu zbog deteta, nemojte misliti da ono to neće osetiti. Vi i Vaš brak ste uzor svom detetu. Od malena ćete mu ulivati nepoverenje prema celom svetu, jer Vi imate takav odnos unutar porodice.

Za decu je najbolje da roditelji funkcionišu kako treba i da njihov odnos bude pun ljubavi, razumevanja i poštovanja. Međutim, ukoliko to nije slučaj i ukoliko je partnerski odnos ozbiljno ugrožen, a svađe su na svakodnevnom repertoaru, bolje je razvesti se.

Partneri moraju odvojiti roditeljsku i partnersku ulogu. Ukoliko ne funkcionišu kao partneri, moraju funkcionisati kao roditelji. Kada nema svakodnevnog pritiska i svađa, partneri uspeju to mnogo lakše da učine. Samo trebaju postaviti određena pravila po kojima će funkcionisati.

Zato, planirajte trudnoću. Dete ne treba biti ostvarenje Vaših ciljeva. U pitanju je još jedan život na koji ćete i te kako uticati svojim odlukama. Mnoge stvari nećete moći da kontrolišete u meri u kojoj ste zamislili.

Zato, ako se udajete trudni, a gajite ogromnu ljubav prema partneru, nikakva ogovaranja ne trebaju da Vas zabrinu. Vi ste krojač svoje sudbine. Držite se svojih izbora, želja, odluka i ne obazirite se na zle jezike, jer će oni trajati kratko. Vi ćete se sa svojim odlukama nositi čitavog života, šta god radili i gde god bili.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor