Da li je ljubav još uvek deo Vaše veze?

Obaveze, obaveze i samo obaveze… Posla preko glave, nezgodno radno vreme, deca, roditeljski sastanci i domaći zadaci… Međutim, ne muči Vas to. U poslednje vreme kao da ne osećate više ništa prema svom partneru: retko razgovarate, viđate se samo uveče kad se vratite sa posla, a i tad gledate da provodite što manje vremena zajedno. Uvek imate neki izgovor…

Pitate se, kada su nestala sva ta osećanja? Zbog čega je to tako? Kako se on oseća? Da li shvata da Vam više uopšte nije stalo? Kad god ostanete sami, kao da bežite jedno od drugog. Ne želite da se nađete u atmosferi u kojoj biste razmenili reč, dodir, nežnost, bliskost…Jednostavno, više Vam ne prija…

Više ga ništa ne pitate. Nekada Vas je interesovao svaki aspekt njegovog dana. Pažljivo ste ga slušali dok je prepričavao dogodovštine sa posla. Želeli ste da čujete kroz koje probleme prolazi, šta mu se lepo i zanimljivo dogodilo, koje kolege je upoznao, kako teče projekat na kojem radi… Sada Vas to više ne zanima. Prija Vam kad je odsutan. Tada se osećate bolje, nego kad ste zajedno.

Ne smejete se više njegovim šalama. Nije Vam zanimljiv. To čak ni ne sakrivate, već mu otvoreno pokazujete svoju neprijatnost. Način na koji razmišlja je počeo da Vas iritira. Zapravo, sve u vezi njega je počelo da Vas iritira. Nervira Vas način na koji se brije, češlja, oblači, priča…

Svađa je Vaš jedini način komunikacije. Obraćate mu se samo kada vičete. Razgovarate samo o stvarima koje ne valjaju. Problemi koje ste ranije rešavali kao od šale, sada postaju nerešivi. Mučno Vam je da se potrudite. Nemate snage i volje. Želite samo što pre da pobegnete.

Razmišljate kako bi izgledao Vaš život da niste zajedno. Razmišljate o drugim potencijalnim partnerima, izlascima sa prijateljima, odmoru bez svog partnera… Ranije ste planirali budućnost zajedno, a sada se više ne vidite u njoj.

Kada se zapitate zbog čega ste još uvek sa svojim partnerom, shvatate da to nije zato što ga volite, već zato što ste na njega navikli. Svakodnevnica je dovoljno teška, a Vi biste morali da menjate stan i dnevnu rutinu. Život bi Vam se promenio iz korena, a to je nešto što Vas plaši. Sa druge strane, bojite se da ne ostanete sami. I zato ostajete tu gde jeste.

Sasvim je normalno da Vas partner nekad iznervira, da se povremeno posvađate ili ne slažete. Ali, ukoliko samo loše stvari i navike čine Vašu svakodnevnicu, zapitajte se da li još uvek želite da budete tu gde jeste. Ne postoji savršena veza, odnos ili brak. Ali, ukoliko više nemate volje da se potrudite i rešite bilo kakav problem, ukoliko Vam je svejedno, onda je Vaš odnos u ogromnom problemu.

Razmislite šta je ono što želite. Ukoliko želite da spasite svoj brak i poradite na njemu, učinite to. Ukoliko ste u potpunosti prestali da osećate bilo šta pozitivno prema svom partneru i ne možete da se setite ni jedne jedine stvari zbog koje ste i dalje sa njim, vreme je za ozbiljan razgovor.

Nemojte stajati u mestu. Pokrenite se. Učinite nešto za sebe. Razmislite šta želite, a onda uradite sve kako biste to i postigli. Niko drugi to neće učiniti umesto Vas.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor