Da li ćete dati još jednu šansu svojoj ljubavnoj vezi?

Partneri mogu raskinuti zbog milion razloga. Nekada su to neoprostive i nerešive stvari, a nekad rešive uz malo više ulaganja. Svako od nas se u nekom trenutku zapitao da li treba oprostiti bivšem partneru i krenuti ponovo iz početka…

Pre nego što se vratite bivšem partneru, morate složiti svoje kockice u glavi. Koji je razlog Vašeg povratka? Da li se plašite novih stvari, upoznavanja, volite kada igrate na sigurno, plašite se samoće? Ukoliko je razlog ponovnog uspostavljanja veze neki od prethodno nabrojanih, razmislite još malo.

Ponekad zaista nije lako biti sam. Ali, ta samoća je i te kako potrebna i poučna. Svoje greške posmatrate iz sasvim novog ugla. Bivate objektivniji, jer Vas emocije ne obuzimaju u tolikoj meri, pa samim tim, situaciju možete bolje sagledati. Shvatićete da li je razlog vašeg raskida nepremostiva prepreka ili nešto na čemu ipak treba raditi.

Ukoliko ste se u toj vezi osećali loše, nema potrebe za povratkom. Niko se ne može promeniti preko noći, ni Vaš partner, ni Vi. Razmislite o razlozima raskida. Ukoliko ništa od toga nije promenjeno, čak ni posle dužeg vremena, zašto mislite da će ovog puta išta biti drugačije? Nemojte verovati u bajke, već razmislite svojom glavom.

Ponekad se može desiti da su se dve prave osobe srele u pogrešno vreme. Jedan od partnera nije bio spreman za vezivanje i brak, menjao je mesto boravka i posao, desila mu se neka tragična situacija… Sve je to negativno uticalo na normalan tok veze. Ukoliko Vam se putevi posle određenog vremena ponovo ukrste, sasvim je moguće da će sam tok i ishod veze biti drugačiji nego prethodnog puta. Zato, nikad ne zatvarajte sva vrata za sobom.

Kada raskinemo sa partnerom, skloni smo da samo njega okrivimo za kraj. U većini slučajeva, to ipak nije tako. Svako ponašanje i reakcija su dovele do određenog scenarija. Zato, kako biste bolje funkcionisali u budućim vezama, razmislite šta je ono što morate menjati u svom nastupu, razmišljanju, ponašanju ili komunikaciji…

Ukoliko je razlog raskida prevara, razmislite da li stvarno možete preći preko nje ili želite nešto drugo. Poverenje i dobra komunikacija su osnov svake veze. Ukoliko sumnjate u svaki partnerov korak, ukoliko ne spavate kada on ode na poslovni put ili izađe sa prijateljima na piće, razmislite zbog čega je to tako. Kada se prevara desi u braku koji traje i po 30 godina, partnerima treba mnogo vremena kako bi, uz stručnu pomoć, prevazišli ovaj problem. Da li ste spremni na sve to?

Uzmite papir i olovku. Napišite sve pozitivne i negativne strane. Razmislite kako ste se osećali u toj vezi. Ukoliko želite da se vratite samo zato što ste dugo bili zajedno, a ne funkcionišete na mnogim poljima, nemojte to raditi.

Na kraju krajeva, slušajte sebe. Popričajte sa najboljim prijateljima ili sa bilo kim u koga imate poverenja. Popričajte sa stručnim licem. Ali, odluku donesite sami. Ne žurite sa odlukom – u pitanju je Vaš život i Vaša sreća. Ukoliko se obe strane ne trude i ne ulažu, veza je osuđena na propast. Distancirajte se i odlučite o daljem toku Vašeg života. Najlakša odluka nije uvek i najispravnija.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor