Kada brak propadne preko noći

Sigurno ste barem jednom čuli za priču da je neki brak propao preko noći. Možda ste i Vi bili u sličnoj situaciji. Slede komentari prijatelja i rodbine: „Ne mogu da verujem. Bili su idealan par. Nikad se nisu posvađali. Delovali su tako skladno. Šteta. “

Da ne ulazimo u razloge i uzroke razvoda, ali najveći deo njih ne propadne preko noći. Iza tog „skladnog i idealnog“ bračnog para krije se ogromno nezadovoljstvo, razočarenje, nedostatak bliskosti i komunikacije. To što se neki bračni par ni jednom nije posvađao, uopšte ne znači da je sve bilo u redu. To samo znači da su oba partnera stavljali probleme ispod tepiha, nisu razgovarali o svojim željama i interesovanjima i po svaku cenu izbegavali sukob mišljenja, misleći da će na taj način održati mir i stabilnost u kući. Međutim, kada godinama ćutite i ne razgovarate o onome što je Vama zaista važno, budite uvereni da nećete izdržati tu dozu nezadovoljstva i da će zasigurno doći trenutak pucanja kada više nećete moći da izdržite ni jedan minut pored takozvanog partnera.

U svakom braku ima razmirica. Ne možete se baš uvek slagati sa svojim partnerom, bez obzira koliko slični bili. Danas ćete popustiti Vi, sledeći put Vaš partner. Ako se baš nikako ne slažete, pronaći ćete kompromis zajedničkim snagama. Ne zavaravajte se pričama da nešto može tek tako propasti preko noći. Razmislite malo. Da li je nešto drugačije u poslednje vreme? Da li se nešto promenilo kod Vas? Da li je Vaš partner drugačiji? Da li je Vaš odnos drugačiji?

Vremenom se sve menja. Brak nije otporan na to. Prolazi kroz različite faze, uspone i padove. Međutim, kada pogledate unazad, važno je da ste i dalje svoji, zadovoljni i srećni. Možda nećete voditi ljubav svakog dana kao na početku, ali će postojati nešto novo što Vaš brak čini zrelijim i stabilnijim. Možda se nećete držati za ruke dok jurite za malom decom, ali ćete na osnovu jednog pogleda Vašeg partnera znati da je sve u savršenom redu.

Ne zaboravite jednu važnu stvar: ništa se ne podrazumeva, bez obzira koliko se dobro poznajete i koliko dugo ste zajedno! Kada Vas nešto zanima – pitajte! Kada Vas nešto muči ili boli – razgovarajte! Ako Vas je partner nečim povredio – recite mu da je to učinio! Nemojte misliti da ćete skrivanjem postići bilo šta dobro.

Naravno, nećete se raspravljati oko svake sitnice. Postoje stvari koje možda nisu savršene, ali Vam ipak odgovaraju. U tom slučaju, nemojte počinjati ogromnu raspravu. Partner ne može biti idealan. Kao ni Vi. Sigurno imate nekoliko iritirajućih mana sa kojima nije lako živeti. Ali, partner Vas je prihvatio takve kakve ste. Ukoliko se radi o sitnicama, učinite i Vi isto.

Međutim, kada se radi o nečem velikom, nemojte ćutati. Sednite i razgovarajte. Bez napadanja i vike. Pronađite šta nije u redu. Ne ostavljajte to za neki sledeći put. Problem rešite odmah. Ukoliko to nije moguće, radite na rešenju. Dajte sebi vremena. Ali, nemojte ćutati i gutati nezadovoljstvo.

Brak neće propasti preko noći. Može propasti ukoliko od njega odustanete. Može propasti ako se bojite da kažete ono što mislite. Može propasti ako za sve imate odgovor, a niste ni postavili pitanje. Bez truda sa obe strane ne može opstati. Ako budete pustili da teče svojim tokom, vrlo lako možete dostići onu fazu kada više ni jednoj strani nije stalo. Nemojte dopustiti da se to dogodi. Budite otvoreni. To je Vaš partner. Neko sa kim morate sarađivati. Zaljubljenost neće potrajati, a svakako neće rešavati Vaše probleme. Potrebno je mnogo više od toga! Potrudite se pre nego što bude kasno!

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor