Da li Vas dete prekida dok govorite?

Sigurno ste mnogo puta bili u situaciji da Vas malo dete prekine tokom razgovora, bez obzira da li razgovarate sa svojim partnerom kod kuće ili ste negde u gostima, pa ne možete na miru da se ispričate sa svojim prijateljima. Najteže je kada od kuće morate obaviti važan telefonski razgovor, ali Vaše dete Vam to ne dozvoljava. Ono viče, traži Vas, želi baš sada da mu sipate čašu vode ili date neki slatkiš. Pa čak i ako odmah odgovorite na njegov zahtev, ono će uskoro smisliti neku novu potrebu koja se ne može odložiti ni sekund vremena.

U početku imate mnogo strpljenja. Prekidate razgovor i dajete detetu ono što želi. Međutim, kada Vas dete prekine deseti put, počinjete da vičete: „Šta sad hoćeš?! Zar ne čuješ da razgovaram?! Ne mogu ništa na miru da uradim od tebe! Ne može sve uvek biti po tvom! Idi u sobu, kažnjen si!“

Sasvim je normalno što mala deca žele u svakom trenutku da skrenu pažnju na sebe. Sasvim je normalno da žele odmah da zadovolje sve svoje potrebe. Međutim, to tako ne funkcioniše u svetu odraslih. Imamo mnogo prepreka koje moramo preći. Vremenom shvatamo da nismo jedini koji imaju problem. Učimo se da sačekamo, odložimo, prihvatimo, tolerišemo… Zbog toga je važno da ne ignorišemo ovu dečiju potrebu i naučimo ih svemu onome što smo mi naučili.

Nemojte sebe dovesti pred svršen čin! Nemojte popuštati detetu, a zatim izgubiti živce. Na taj način dete neće ništa naučiti. Vi ćete se iznervirati, a postoji i ozbiljna verovatnoća da ćete svojom burnom reakcijom negativno uticati na dečije samopouzdanje. Zato, reagujte na vreme!

Pre svega, naoružajte se strpljenjem. Morate shvatiti da dete uči polako i postepeno, kroz priču i svakodnevne situacije. Zato, nemojte čekati da „puknete“ kada Vas dete prekine deseti put. Krenite da mu objašnjavate već nakon prvog prekidanja. Da, trebaće Vam vremena. Ono neće odmah usvojiti ono što ste mu rekli. Ali, bolje da izdvojite malo vremena sada, dok je dete malo, nego da ono kasnije, kada odraste, ima ozbiljnih problema u konverzaciji sa drugim ljudima.

Na primer, ukoliko Vas dete prekida kod kuće dok vodite važan razgovor sa partnerom, zastanite na trenutak i objasnite mu da mora malo sačekati. Čim završite razgovor, obratite se detetu punim poštovanjem i pitajte ga šta je želelo da Vam kaže. Neka sada sva Vaša pažnja bude usmerena prema njemu. Na taj način dete će naučiti da, u nekim situacijama, mora malo sačekati. Ali, ono će ipak dobiti ono što je želelo. Nemojte ga ignorisati i zaboraviti da Vas je bilo šta pitalo dok ste razgovarali sa nekim drugim. Na taj način mu šaljete poruku da Vam njegove želje nisu važne. Ukoliko ovako nastavite, dete će naučiti da Vam ništa i ne traži, čak i u situacijama kada mu je pomoć zaista neophodna.

Ukoliko idete kod nekog u goste, pre posete mu objasnite da ćete razgovarati sa svojim prijateljima i da mora sačekati svoj red ukoliko nešto bude želelo. Ono, naravno, mora imati neku svoju zabavnu aktivnost. Zato, ukoliko je ono jedino dete među odraslima, ponesite mu nekoliko igračaka. Postoji mogućnost i da neće želeti da se odvoji od Vas. To je isto u redu, ali čak i u takvoj situaciji mu strpljivo morate objasniti da nije u redu prekidati druge tokom razgovora (osim ako nije u pitanju nešto hitno).

Što pre budete počeli sa ovim lekcijama, rezultati će ranije biti vidljivi. Naoružajte se strpljenjem i nemojte misliti da dete želi namerno da Vas iznervira. I njemu je, kao i svima nama, potrebno vremena da nešto shvati ili nauči. Potrudite se da mu budete dobar učitelj.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor