Kako da prepoznate partnera koji nije materijal za brak?

Kada ste bili mlađi, želeli ste da uživate u svakom trenutku. Niste želeli da Vas bilo ko ili bilo šta koči u nečemu. Međutim, došli ste u godine kada Vam je nešto kvrcnulo u glavi i želite da se smirite sa osobom koja je slična Vama. Želite da kupite stan ili kuću i imate veliku porodicu.

Zvuči tako jednostavno, zar ne? Ali, u današnje vreme, nažalost, nije. Sve je više ljudi koji jure za svojim karijerama i novcem. Žele da napreduju i imaju veću platu. Ne žele da imaju razumevanja ili strpljenja. Ne žele da rastu i razvijaju se zajedno sa osobom do koje im je stalo. Sebični su. Dovoljni su samo sebi. Ne žele da popuste i odreknu se bilo kakvih uživanja. Žele da imaju svoj stan, mir i tišinu. Ne žele decu koja vrište, plaču i viču: „Mamaaaa! Tataaaa!“ Žele da odu i vrate se kad hoće. Bez ikakvih opravdanja gde su i sa kim bili, zašto baš tamo i zbog čega toliko dugo.

Ako se pitate kako da prepoznate ovakvog partnera, znaci će Vam biti veoma jasni: neće Vas pustiti blizu svog srca, a sve što radi – radiće zarad svog zadovoljstva i ničeg drugog. Imaće mnogo poznanika i kolega, ali nijednog iskrenog prijatelja. Kada mu se drugari ožene, ostaće sam, jer smatra da su oni vezani lancima za svoju ženu i decu. Neće znati kako da se postavi prema bebama i maloj deci… Kao da je „operisan“ od njih. Ponašaće se kao da je još uvek u pubertetu, iako je već odavno izašao iz njega.

Zato, ako mislite da ćete ih promeniti svojom pažnjom i ljubavlju – grdno se varate. Popričajte sa njim. Pitajte ga kako zamišlja sebe za pet godina. Ako je u tom svetu i dalje sam, zapitajte se da li trebate da ostanete. Odluka je Vaša.

Nemojte se raspravljati. Svako ima pravo da živi svoj život kako želi. Ali, ako se ne vidite u tom filmu, otiđite pre nego što bude kasno. Mnoge dugogodišnje veze se upravo tako i završe. Parovi se zabavljaju i po deset, dvanaest godina i onda „puknu“. Odlučite šta Vam je važnije i da li ste spremni da ostavite svoje želje po strani.

Kao što rekoh, svako ima pravo da živi svoj život onako kako želi. Ali, nije u redu kada to ne govorite osobi koja je pored Vas. Možda partner ima potpuno druga očekivanja, a Vi ga obmanjujete. Možda on želi brak i decu. Kad ste već toliko hrabri da možete bez drugih ljudi, budite fer i recite to otvoreno osobi koja je tu za Vas onda kada svi drugi odu.

Zapitajte se zbog čega ste izabrali ovaj put? Da li Vam je on lakši? Ne želite da gubite živce? Videli ste kako brakovi uništavaju partnere i decu? Šta god da odlučite, u redu je. Vaš je život. Pazite samo da niste izabrali ovaj put iz nekih pogrešnih razloga: neko Vas je povredio, otišao bez pozdrava, razboleo se i nažalost, umro…

U tom slučaju, obratite se stručnjaku za pomoć. Ne zato da biste promenili svoj stav o braku, već da biste otvorili svoje srce i živeli život punim plućima. Jer, ako u starosti shvatite da ste sami i da nemate nikog pored Vas, zato što Vas je neki mangup povredio, bićete razočarani. Pomislićete da ste bezveze protraćili svoj život, a mogli ste da ga delite sa bliskim osobama.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor