Da li je važnija uloga majke ili supruge?

Svi Vam pričaju koliko je život drugačiji kada se rodi dete. Ni sami ne znate koliko, dok ne postanete roditelji. Iako ste mnogo umorni, neispavani i ne znate šta ćete pre, uživate u svakom osmehu, koraku, crtežu, uspavljivanju… Svaki period nosi neko svoje obeležje: od grčeva, vrtića, škole, fakulteta i odlaska deteta od kuće. Međutim, kako se snalazite sa usklađivanjem uloge majke i supruge? Da li ste u potpunosti posvećeni jednoj ulozi ili uspevate da balansirate? I šta bi sa onom čuvenom rečenicom koju Vam svi govore: „Važno je da pronađeš i malo vremena za sebe!“

U početku je svaka žena više posvećena detetu. Ta uloga joj je nova i tako ispunjava. Vodite računa o tom malom stvoru koje volite najviše na svetu. Suprug je tu da Vam pomogne i pruži podršku. I sam uživa u novoj ulozi tate. Zaista nemate vremena za sebe kada su deca mala.

Partnerski odnos se menja. Više niste usmereni samo na Vas dvoje. Ljubav, intimnost, bliskost i komunikacija poprimaju novo značenje i nove oblike. U početku je sve u redu. Međutim, kako vreme odmiče, jedan od partnera postaje nezadovoljan. I to obično muška strana. Žena se često zaglavi u ulozi majke. Ona je ta koja provodi najviše vremena sa detetom. I sve svoje slobodno vreme se posveti njemu.

Važno je da razmislite o ovome na vreme. Naravno da će Vam deca uvek biti na prvom mestu. Ali, to ne znači da morate u potpunosti zapustiti odnos sa partnerom ili samom sobom. Za bezbrižno i srećno detinjstvo je važno da roditelji neguju svoj partnerski odnos. Ne prestajete da budete bračni partneri zato što ste postali roditelji. Ne dozvolite da se posvetite svom odnosu tek kada Vam deca krenu na fakultet ili odu u drugi grad/zemlju zbog posla. Tada već obično bude kasno. Postoji određeni broj partnera koji se tada još više zbliže, jer su usmereni jedno na drugo i imaju vremena. Međutim, mnogo češće se dešava da u tom periodu shvate kako se više i ne poznaju. Sve ove godine su bili udaljeni i pričali samo o deci ili novcu. A to nije dovoljno za održavanje uspešnog braka.

Malo češće preispitajte svoj odnos. Da li ste se malo ulenjili? Kada ste poslednji put svom partneru priredili neko lepo iznenađenje ili priuštili sitnicu? Kada ste se poslednji put prošetali zajedno i razgovarali o nekim svojim interesovanjima ili željama? Kada ste se poslednji put smejali, držali za ruke ili simpatično šalili na račun svog partnera?

Ne dozvolite da Vam loša organizacija vremena pokvari brak. Nemojte pronalaziti izgovore i govoriti kako nemate sredstava. Gde postoji volja, tu postoji i način. Možete pogledati neki film, iznenaditi svog partnera večerom, dok su deca kod bake i deke… Sve u svemu, potrebno je malo više truda. Ali, taj trud se isplati. Bićete zadovoljni sobom i svojim odnosom.

Na kraju, ne zaboravite da se posvetite i sebi. Sigurno se pitate: „Pa gde sve to da uglavim?“ Pronađite načina. Neka to bude Vaša mala tradicija. Na primer: ispijanje kafe i listanje omiljenog časopisa dok deca spavaju ili su kod bake i deke na čuvanju.

Ne morate birati između dve najvažnije uloge. Ljubav koju osećate prema deci i partneru su sasvim različite i ne moraju da se porede. Dovoljno je da pronađete umerenost i ravnotežu u njihovom odnosu. Važno je samo da pronađete malo vremena.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor