Da li u braku imate dovoljno ličnog prostora?

Bračni partneri većinu svog slobodnog vremena provode zajedno. Imaju slična interesovanja, zajedničke prijatelje, odlaze na porodična druženja i rođendane. Međutim, kada postanu roditelji, stvari se malo menjaju. Njihove potrebe više nisu na prvom mestu. To maleno stvorenje zauvek menja njihove živote. Sve je manje vremena za odmor i zajedničko opuštanje, te svi mi želimo da najviše vremena provedemo u krugu svoje porodice.

Međutim, iako nekad zna biti teško i naporno, zaista se sve može postići ukoliko se dobro organizujete. Vi jeste dobili novu ulogu partnera i roditelja, ali to ne znači da ste u potpunosti izgubili svoje ja. Vi i dalje imate svoje potrebe, želje, stvari koje volite i ne volite… Ukoliko se u potpunosti posvetite samo članovima porodice, posle nekog vremena ćete biti nezadovoljni. Izgubićete se u vrtlogu obaveza koje Vam ispunjavaju ceo dan.

Vi i Vaš partner sigurno imate mnogo sličnih ili istih interesovanja. Ali, to ne znači da ste u potpunosti izgubili ona koja su bila samo Vaša. Pre nego što ste se upoznali imali ste svoje prijatelje, posao ili fakultet koji ste studirali, sport kojim ste se bavili, gledali ste filmove i čitali knjige…Iako se prioriteti menjaju, pogotovo kada dobijete decu, pokušajte da, barem jednom nedeljno, ubacite nekoliko sati samo za Vas. Možda će to biti kafa sa najboljom prijateljicom, kurs koji želite da upišete, rekreacija sa muškim društvom, odlazak kod frizera ili u šoping. Za Vaše vreme i Vaša interesovanja se morate izboriti.

Ukoliko to ne uradite, možete se naći u velikom problemu: kada Vam deca odrastu i budu imali svoje obaveze, društvo i interesovanja, Vi ćete biti izgubljeni. Nećete znati šta da radite sami sa sobom. Imaćete mnogo više vremena nego kada su deca bila mala. Vaš partner će možda ići sa svojim društvom na fudbal dva puta nedeljno. A Vi ćete postati posesivna supruga i majka koja je nezadovoljna svojim životom. Sigurno ne želite ovakav scenario.

Bez obzira koliko se posvećujete svojoj porodici, važno je da negujete svoje samopouzdanje. To nećete postići ukoliko ste stalno u kući. Izađite među ljude. Prošetajte sa prijateljicom, komšinicom, koleginicom… Bavite se onim što ste oduvek želeli. Uradite nešto za sebe. Pronađite šta je to.

Bez obzira koliko volite svog partnera ili svoju decu, svima nama je potrebno vreme za razmišljanje, analiziranje, istraživanje… Ponekad nam je samo bitno da na miru popijemo tu prvu jutarnju kafu kada ćemo sabrati sve svoje misli i napuniti baterije za ceo dan. Na koji način ćete ispuniti svoj lični prostor je zaista individualno. Niko Vam ne treba reći šta ćete Vi tada raditi. Bitno je da sami odaberete.

Zbog svoje svestranosti ćete imati mnogo više tema koje ćete želeti da podelite sa svojim partnerom. Naučićete ga nešto novo, a i on će naučiti Vas. Svako od Vas će prepričavati interesantne detalje. Nećete upasti u ogromnu zamku dosade i monotonije. Vaša deca će biti ponosna na savremenu mamu.

Budite uključeni u svet oko sebe. Radite konstantno na nadogradnji svoje ličnosti. Svakog dana možete naučiti nešto novo. Budite aktivni i društveni. Ma koliko malo vremena imali. Danas ćete možda imati pola sata, sutra sat vremena, a prekosutra pet minuta.

Budite svesni sebe, svojih veština, potencijala, interesovanja… I nemojte se uspavati snom medveda. Možete propustiti mnoge lepe stvari koje se dešavaju oko Vas. Organizujte sebi zanimljiv i uzbudljiv život.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor