Da li cenite male stvari u životu?

Kada ste bili mlađi sigurno ste maštali o tome šta ćete biti kad porastete, kojim ćete se poslom baviti, gde ćete živeti, koliko ćete dece imati, koji ćete auto voziti… Iznad svega, maštali ste o tome da budete zdravi i srećni, gde god bili i ma šta radili.

Sada ste, možda, u životnom periodu kada imate posao i decu. Možda ste uspešni onoliko koliko želite ili još uvek stremite ka tome. Međutim, čini Vam se da je sve nekako suviše teško, a čak i kad postignete to što želite, oduševljenje nije ni blizu tako snažno kao što ste mislili da će biti. Pitate se da li je sa Vama sve u redu?

Naravno da jeste. Ali, nedostaje Vam jedan i te kako važan delić slagalice: pozitivno gledište na svet oko Vas. Možda ste mislili da će sve biti glatko kada završite taj čuveni fakultet i dobijete posao. S’obzirom da ste dobra osoba, smatrate da će i Vaša deca biti poslušna, vredna, marljiva… Međutim, sada kada ste postigli sve to što ste toliko želeli, niste zadovoljni… Barem ne u onolikoj meri kao što ste planirali.

Ovakav pogled na svet morate hitno baciti u kantu za smeće. Inače, ceo život ćete juriti za nečim i zaboravićete na jednu veoma važnu stvar: da uživate. Možda neko od Vas nikad neće imati troje kola, pet kuća, dve vikendice i ogromnu platu, ali to ne znači da ne možete biti srećni. Promenite svoj pogled dok ne poverujete da je kasno. Jer, zaista nikad nije.

Život ne čine sve te skupe materijalne stvari. Ako ne verujete, pitajte nekog ko sve to ima. Razgovarajte sa njim. Da li smatrate da je on srećniji od Vas? Ja mislim da nije. Svi smo tu negde, u nekoj zlatnoj sredini, bez obzira kakva je naša finansijska situacija. Srećnim nas čine bliski odnosi sa porodicom, prijateljima, naš hobi koji nas smiruje… Jer, sve bi bilo tako prazno da nemate sa kim sve to da podelite.

Budite otvoreni za sve te lepe trenutke koji Vam se događaju tokom dana: igrajte se sa svojom decom, razgovarajte i smejte se, prepričavajte dogodovštine Vašeg komšije, šetajte, idite na rođendane i druženja sa prijateljima, razmenjujte nežnosti sa partnerom…

Da, imate i drugu stranu medalje: iznervirao Vas je šef koji Vam traži nemoguću misiju, nervozni vozač koji Vas psuje u saobraćaju, ne znate da li ćete ovaj mesec moći da izgurate sve finansijske obaveze, a povrh toga tu je i partner koji Vas svojim problemima čini još nervoznijim nego što inače jeste.

Mislim da ne postoji nijedna osoba kojoj se ovakve stvari ne dešavaju i to na svakodnevnom nivou. Ali, imate izbora. Izaberite da ne obraćate pažnju na nebitne stvari koje ne utiču na Vaš život. Uživajte u sitnicama i cenite ih. Jer, upravo one čine Vaš život lepšim. Ne možete ih najaviti, isplanirati, staviti u Vaš svakodnevni pretrpan raspored… Ali, postanite ih svesni. Oni Vas čine srećnijim, raspoloženijim i lepšim. Neće se dogoditi nikakvo čudo. To je Vaš život.

Ukoliko ne možete pronaći nijednu sitnicu koja Vas čini srećnom i koja boji Vaš život u boje duge, razmislite šta je ono što bi Vas usrećilo. Možda je vreme da menjate svoj život iz korena. Nemojte prenagliti u odlukama, već pre svega, dobro razmislite. Ali, uradite ono što će Vas zadovoljiti na duge staze.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor