Da li ste preterano strogi prema sebi?

Svako od nas želi da bude srećan, uspešan, dobar partner, roditelj i prijatelj. Međutim, u tome često znamo i da preteramo. Kad god napravimo neku sitnu grešku, govorimo sebi: „Kako sam nesposoban! Kako sam mogao to da zaboravim?! Koja sam ja budala!“ Pažljivo! Ove rečenice su opasne i ozbiljno narušavaju Vaše samopouzdanje.

Nije važno samo da poštujete i cenite druge ljude. Važno je da poštujete i sebe. Ukoliko to ne učinite Vi, neće učiniti niko ni u Vašem okruženju. Ponekad, sebi moramo dozvoliti i ispad, glupost, neuspeh… Drugim rečima, morate imati razumevanja i za svoje postupke. To ne znači da se trebate bahatiti i dozvoljavati sebi da budete agresivni ili neprijatni. To znači da je i Vama, kao i drugima, ponekad dozvoljena greška. Savršenstvo ne postoji.

Koliko puta ste oprostili neku glupost najboljoj prijateljici, sestri, bratu, partneru? I zbog toga ih ne gledate drugačije. Ne smatrate da su najgore osobe na svetu. Ne smatrate čak ni da su loše. Ali, kada ste Vi u pitanju, onda „gledanje kroz prste“ ne dolazi u obzir. Nemojte biti toliki perfekcionista.

Ukoliko sebi svakodnevno pravite ovakvu vrstu pritiska, pod većim ste stresom. Kao da nije dovoljno što radite ceo dan, imate malu platu, jurite za decom, plaćate stambeni kredit… Vi sve to polijete i jednom velikom dozom prekora i samokritike. Na taj način možete ugroziti kako psihičko, tako i fizičko zdravlje. Posledice mogu biti zaista teške.

Morate biti svesni činjenice da ne zavisi baš sve od Vas i Vašeg ponašanja. Na bilo koji ishod utiče mnoštvo faktora. Tako, ako ne dobijete željeni posao, nemojte misliti da ste nesposobnjaković. Možda je neko imao više iskustva od Vas u tom trenutku ili je poznavao direktora firme. Često grešimo kada smo pospani, gladni, umorni, imamo nekih emotivnih problema koji utiči na našu koncentraciju. Umesto što krivite sebe, probajte da naučite nešto korisno iz svake svoje greške. Na taj način smanjujete mogućnost neuspeha u istoj ili sličnoj situaciji.

Kao što ste naučili da oprostite ljudima koje volite, tako naučite da oprostite i sebi. Ova veština je veoma važna u očuvanju Vašeg mentalnog zdravlja. To ne znači da u životu ne trebate više da se trudite i kažete sebi: „Pa dobro, šta sad. Ne ustaje mi se iz kreveta.“ Trudite se kao i do sad. Svakod dana pokušajte da budete bolja osoba i učinite nešto kvalitetno, kako za sebe, tako i za druge. Ali, ukoliko se neki Vaš trud završi neuspehom, ne budite toliko strogi prema sebi.

Ukoliko niste fleksibilni, povećavate verovatnoću za anksioznošću i depresijom. To se možda neće pokazati odmah, ali posle dugogodišnjeg negativnog razmišljanja povećavate tu mogućnost. U životu su oduvek bolje prolazile osobe koje imaju pozitivan stav kako prema sebi, tako i prema svetu oko sebe.

Ukoliko želite da promenite ovu svoju crtu, a nikako Vam ne ide, možete upisati neki psihološki kurs ili radionicu koja se time bavi. Ovde ćete uz pomoć stručnjaka i iskustva drugih ljudi naučiti ovu veštinu. Shvatićete da niste jedini i da postoje mnogi koji rade isto što i Vi, a na to nisu nimalo ponosni.

Budite fleksibilni, otvoreni i prilagodljivi. Na taj način ćete znatno smanjiti svakodnevnu količinu stresa. Bićete zadovoljniji i srećniji.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor